Umrla američka filmska glumica Lauren Bacall

Slavna američka filmska glumica Lauren Bacall umrla je u dobi od 89 godina, objavila je zaklada obitelji Bogart.

Holivudska ikona Bacall umrla je od posljedica srčanog udara u svom domu u zgradi Dakota na Manhattanu u New Yorku.

S dubokom tugom, a ipak s velikom zahvalnošću na njezinom nevjerojatnom životu, potvrđujemo da je Lauren Bacall preminula, objavila je zaklada Bogart na Twitteru.

Bacall je bila udana za slavnog glumca Humphreya Bogarta od sredine 1940-ih godina do njegove smrti 1957.

Lauren Bacall rođena je kao Betty Joan Perske 16. rujna 1924. u New Yorku u obitelji židovskih imigranata iz Rumunjske i Poljske. Nakon školovanja počela je karijeru modela i ubrzo se zahvaljujući svojoj ljepoti našla na naslovnici tada jednog od najpopularnijih američkih časopisa za žene Harper's Bazaara.

Zapazio ju je redatelj Howard Hawks i ponudio joj glavnu ulogu u filmu "Imati i nemati" nasuprot tada već slavnom Bogartu 1944. godine. Bio je to jedan od najboljih debija u filmskoj povijesti. Jedan je kritičar poslije napisao da je Bacall najčvršća cura u Hollywoodu. Bila sam toliko nervozna da sam se sva tresla. Jedni način da mi glava bude mirna bio je da spustim bradu gotovo na prsa i gledam u Bogieja. To je bio početak mog izgleda, rekla je jednom.

To je bio početak ne samo jedne sjajne glumačke karijere nego i jedne od najvećih holivudskih ljubavnih priča, sljedeće godine udala se za Bogarta.

Snažna i odlučna 'femme fatale'

Holivudska diva osvojila je poslijeratnu filmsku publiku portretirajući novi tip fatalne žene - neovisne, inteligentne, ali i dalje erotične. Bila je jedna od najslavnijih filmskih glumica nakon rata, prepoznatljiva i po svom izgledu, promuklom glasu i braku s Bogartom.

U partnerstvu sa suprugom snimila je hitove "Duboki san", "Mračni prolaz" i "Otok Largo", a s Marilyn Monroe film "Kako se udati za milijunaša".

Filmska karijera Lauren Bacall u 60-ima se počinje gasiti, ali se zato trijumfalno seli na njujorške kazališne daske i osvaja nagradu Tony za mjuzikl "Pljesak".

Karijera na velikom platnu oživjela joj je devedestih godina, nastupom prvo u hvaljenom filmu "Misery", a potom i u "Ogledalu s dva lica" za što je dobila svoju prvu nominaciju za Oscara. Za istu je ulogu osvojila Zlatni globus. Tijekom duge filmske karijere glumila je i u filmovima poput  "Dogville" i "Pret-a-Porter", a jedan od posljednjih većih angažmana bi joj je 2004. kad je u animiranom filmu "Pokretni dvorac" Hayaa Miyazakija dala svoj glas Vještici od Pustoši.

Njezin život s Bogartom svima je bio zanimljiv

Lauren Bacall imala je dvoje djece s Bogartom i jedno s drugim mužem Jasonom Robardsom, s kojim je bila u braku od 1961. do 1969. godine. Bila je sestrična bivšeg izraelskog predsjednika Shimona Peresa - oni su djeca dvojice braće i oboje su rođeni s istim prezimenom.

Godine 1970. objavljuje biografiju "By Myself" koja će postati bestseler u nekoliko zemalja i osvojiti američku književnu nagradu. Nagradu za životno djelo Američke filmske akademije primila je 2009. godine.

Iako je prvog supruga nadživjela pola stoljeća, ali njegovu legendu nikad, američki kritičari tvrde da je bila mnogo više od žene koja je glumila s Bogartom.