Penava: Odluka Ustavnog suda ništa ne rješava

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) izjavio je danas novinarima kako je za gradsku vlast Vukovara odluka Ustavnog suda, koji se očitovao jučer u vezi s referendumskim pitanjem o ćirilici, obvezujuća, no ta odluka, rekao je, ne rješava ništa već samo produžava ovo stanje u Vukovaru.

Odluka Ustavnog suda praktički ne rješava ništa i, po meni, samo produžava ovo stanje. Mislim da, na ovakav način, se nije iznašlo hrabrosti i reći ono što se trebalo reći, ocijenio je Penava na konferenciji za novinare održanoj nakon konstituirajuće sjednice vukovarskog Gradskog vijeća.

Gavrić: Odluka Ustavnog suda pobjeda vijećnika HDZ-a; Škare-Ožbolt: Temelj za konačno rješenje

Rekao je kako je njemu osobno poprilično neprihvatljiva "poruka" koju je Ustavni sud odlukom o referendumskom pitanju poslao svim građanima Hrvatske. Nespojivo mi je s demokratskim sustavom i uređenjem države da postoji tijelo ili grupa ljudi, u ovom slučaju imenom i prezimenom njih 11, kojima je omogućeno i koji si daju za pravo zabraniti cijelom jednom narodu i građanima u državi da konzumiraju izjašnjavanje i odlučivanje o bilo kojem pitanju ili problemu na najdemokratskiji mogući način - neposredno na referendumu, poručio je Penava.

Istaknuvši da govori o svojim osobnim stavovima, rekao je kako postojanje vrhovnog tijela koje je iznad naroda, govori o neslobodnom i nedemokratskom društvu, koje smatra da su po određenim pitanjima narod i građani maloumni, te da trebaju imati mentore, čuvare demokarcije, koji će im govoriti što smiju, a što ne smiju, što može, a što ne može.

Bit demokracije jest odgovornost na građaninu odnosno pojedincu, tumačio je Ivan Penava podsjetivši na uzrečicu kako su čovjek i narod stariji od zakona. Istaknuvši da su to njegova stajališta, a ne stranke kojoj pripada, rekao je da se njegove riječi ne mogu tumačiti kao napad na Ustavni sud, već samo kao izražavanje osobnih stavova o jednom pitanju.