Bauk: Odluka Ustavnog suda nije packa ovoj nego Vladi iz 2001.

Ministar uprave Arsen Bauk odluku Ustavnog suda ne smatra packom Vladi. Presudu doživljavam kao potvrdu svega onoga što je Vlada govorila, a packa Vladi iz 2001. godine, rekao je.

Vidim iz izjave vukovarskog gradonačelnika da poziv Ustavnog suda na dijalog i toleranciju još nije pao na plodno tlo što se tiče njega. Očekujem da će Gradsko vijeće Vukovar donijeti statut koji će Vlada sa zadovoljstvom provoditi. Mi ćemo ovaj status quo iskoristiti da popravimo zakon, rekao je Bauk za HRT. Cijeli razgovor u videoprilogu.

Gavrić: Odluka Ustavnog suda pobjeda vijećnika HDZ-a

Jučerašnju odluku kojom je Ustavni sud referendumsko pitanje o dvojezičnosti proglasio neustavnim i nedopuštenim predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća Igor Gavrić danas je nazvao pobjedom vijećnika HDZ-a i HSP AS iz prošlog saziva Gradskog vijeća, tumačeći da je Ustavni sud definitivno potvrdio kako su dvojezične ploče u Vukovaru postavljene protuzakonito.

To je samo jedna od pobjeda nas vijećnika HDZ-a i HSP AS iz prošlog zaziva Gradskog vijeća, koji smo upozoravali na sporni članak 8. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i defintivno je odlukom Ustavnog suda potvrđeno kako su dvojezične ploče u gradu Vukovaru postavljene protupravno i protuzakonito, rekao je Gavrić novinarima, nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Vukovara na kojoj je izabran za predsjednika.

U odluci Ustavnog suda Gavrić ne vidi ništa sporno, a najvio je da će Gradsko vijeće provesti sve što traži Ustavni sud te da će Statut Grada Vukovara gradske vlasti urediti onako kako Ustavni sud nalaže, u roku od godinu dana.

Treba poštovati odluku Ustavnog suda. Imamo godinu dana da promijenimo Statut. Isključivost tu neće moći proći i morat ćemo postići kompromis u vezi s izmjenama Statuta, kazao je predsjednik Kluba vijećnika SDP-a u vukovarskome Gradskom vijeću Goran Bošnjak izrazivši nadu kako će Vukovarci nakon odluke Ustavnog suda moći mirnije živjeti.


Škare-Ožbolt: Temelj za konačno rješenje

U svojem priopćenju za medije, Vesna Škare Ožbolt, saborska zastupnica DC-a navodi kako je Ustavni sud RH svojom Odlukom kojom obvezuje Gradsko vijeće Grada Vukovara da u roku od godine dana od objave ove Odluke u "Narodnim novinama“ u Statutu Grada uredi uvođenje dvojezičnosti de facto otvorio prostor za jedino politički razumno i prihvatljivo rješenje uvođenja dvojezičnosti, a to je da hrvatska Vlada donese zakon o posebnom statusu Grada kojim bi se uredilo pitanje odgode uvođenja ćirilice.

Prema njoj, odluka Ustavnog suda kojom se referendumsko pitanje predloženo u zahtjevu za raspisivanje referenduma Građanske inicijative "Stožer za obranu hrvatskog Vukovara odbija jer nije u skladu s Ustavom bila je očekivana.

Držim kako ova Odluka Ustavnog suda predstavlja dobar temelj za rješenje pitanja uvođenja ćirilice u gradu Vukovaru i to na najbolji mogući način, kako za građane srpske nacionalne manjine tako i za hrvatske građane, zaključuje Škare Ožbolt.