Milanović bez komentara na Turudićeve optužbe

Premijer Zoran Milanović bio je na svečanoj sjednici općine Jelsa na Hvaru. Upitan za komentar na Turudićev intervju, rekao je da je to stvar pravosuđa.

Ja to ne čitam niti mogu komentirati. U Hrvatskoj ima samo na županijskoj razini 250 sutkinja i 150 sudaca, odlučuju od važnim predmetima, trebali bi govoriti o svojim presudama, to je njihov posao, ono drugo je stvar pravosuđa i tu Vlada nema nikakvog utjecaja, rekao je.

Što se tiče odluke Ustavnog suda o ćirilici, Milanović je naglasio kako je taj sud donio svoju odluku, Ustavni sud je prihvatio i Vladine argumente, donio svoju odluku i to je to. Takva su pravila igre. Zna se dogoditi da Ustavni sud donese odluke koje nama i nisu po volji, no to je tako, rekao je.

Istup HDZ-ova gradonačelnika Penave koji je rekao kako odluka Ustavnog suda ne rješava ništa već samo produžava stanje u Vukovaru, nije htio komentirati.

O sniženom rejtingu Milanović je rekao kako analize tih agencija treba uzimati sa zrnom skeptizma. Te agencije rade za investitore, rade procjene investicijske vrijednosti državnih obveznica. Događaju se stvari kao to da nam je kreditni rejting pao, a da izdajemo obveznice povoljnije nego ikad ranije, kazao je. Naglasio je i kako je Vlada naslijedila teško stanje u zemlji -  kriminal iza sebe - stranka osuđena za pljačku. Nije to izgovor, rekao je, ali su činjenice.

Milanović je izjavio kako Vlada sada stvara uvjete za gospodarski rast, bez čega ni jedna država ne može funkcionirati. Napravili smo puno. U turizmu smo očistili ono što 20 godina nitko nije, stvorili smo preduvjete za natječaje za neke velike projekte na kojima je država ležala, kao Kupare naprimjer, uskoro Brijuni – sve je to moglo biti napravljeno, ali nije, rekao je.

Poručio je i kako država mora biti stroga i s porezima – da bismo financirali, moramo plaćati poreze. I morat ćemo razmotriti porezni sustav jer kod nas je sve na leđima srednjeg sloja. A oni koji imaju najviše, trebali bi i plaćati više.

Milanović je komentirao i pozitivne trendove u zapošljavanjumi stvaramo uvjete i tu treba strpljenja, radimo dobre stvari, ali neće ići preko noći. Vidim da sve ide prema bolje, sljedeća godina bi trebala biti godina gospodarskog rasta.