Počeli 10. "Dani Dioklecijana"

Premijerom mjuzikla Diokles na splitskom Peristilu otvoreni su 10. "Dani Dioklecijana", nakon čega je u Podrumima Dioklecijanove palače održana svečana večera s carem, a na Voćnom trgu Dan antike.

Libreto za mjuzikl "Diokles" napisao je Vedran Matošić, glazbu Jovica Škaro, dok je redatelj mjuzikla Ivan Leo Lemo. U ulogama Dioklecijana i Priske nastupili su glumci Ivo Perkušić i Zorana Kačić.

Inače, manifestacija "Dani Dioklecijana" počela je ujutro  teatrom cara Dioklecijana u Staroj gradskoj vijećnici na Pjaci, a nastavila se otvorenjem izložbe "Tribute to Robert Adam", akademskog slikara Vjekoslava Stipice.

U podne na splitskoj Rivi je prezentiran original makete Dioklecijanove palače koja je rekonstruirana prema izgledu iz 305. godine. Splićani i njihovi gosti na Rivi su se također mogli okrijepiti uz atičku hranu i piće.

U 20 sati ispred Podruma postrojila se svečana povorka i krenula zajedno s kočijom na kojoj su se, kao car Dioklecijan i njegova žena Priska, nalazili splitski glumac Ratko Glavina i direktorica splitske Turističke zajednice Alijana Vukšić.
Povorka je s Rive krenula put Podruma, Marmontove, preko Zlatnih vrata sve do Peristila gdje su održani starorimski nogomet, ples Rimljanki i borbe gladijatora.

Večerašnji program završava koncertom grupe "Repassage" i nastupom DJ-a Dioklecijan.

Sljedeća tri dana svi posjetitelji će na Danima Dioklecijana moći uživati u dobroj hrani i piću iz rimskoga doba, te u postrojavanjima rimskih legija. Ove su godine na manifestaciji brojni sudionici, među kojima udruga "Sedmi vjetar" s Teatrom cara Dioklecijana, udruga "Starih zanata" zadužena za Dane antike na Voćnom trgu, "KAM Hrama" i dječji zbor "Srdelice".

Iz Rima je stigla udruga "Gens Jvlia" koja je zajedno s udrugom "Dioklecijanova legija" predstavila postrojavanje legije i borbe gladijatora na Rivi i Peristilu.

U ponedjeljak navečer u Dioklecijanovim podrumima bit će održana rimska gozba.