U Hrvatskoj stranih turista iz više od 75 zemalja

U Hrvatsku je u prvih sedam mjeseci ove godine pristiglo turista iz više od 75 zemalja svijeta, pri čemu su minusi turističkih dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu zabilježeni samo iz 18 zemalja, no među njima su i neke od najvažnijih za hrvatski turizam - Njemačka i Nizozemska.

Prema podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), u prvih sedam mjeseci ove godine u Hrvatsku je došlo 6,37 milijuna ili 4 posto stranih turista više nego u istom razdoblju lani, dok su noćenja s 33,63 milijuna u blagom plusu od 0,7 posto.

U ukupnim turističkim dolascima i noćenjima strani su turisti u Hrvatskoj u tim mjesecima sudjelovali s uobičajenih gotovo 90 posto, a najviše ih je, također uobičajeno, bilo na Jadranu, 5,81 milijun ili 3,3 posto više nego lani.

Smjena turista - pojačan promet na cestama

I dalje na prvih desetak mjesta po turističkim dolascima i noćenjima prevladavaju 'stara', odnosno tradicionalna tržišta, među kojima su i ona čiji su turisti i u svjetskom turizmu poznati kao najveći putnici i potrošači - Njemačka, Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija.

U prvih deset u hrvatskom turizmu nema primjerice Kine, Rusije i Brazila, rastućih tržišta u svjetskom turizmu i po broju putovanja i po potrošnji. Iz tih zemalja ove godine u Hrvatskoj se bilježi porast dolazaka i noćenja tek iz Kine, od 41 posto.

Rusija je, očekivano, i ove godine zbog političke situacije, viznog režima, preslagivanja na njihovu touroperatorskom tržištu te pada vrijednosti rublja nastavila pad u hrvatskom turizmu. Ipak, ove godine za razliku od prošle pad je nešto blaži - iznosi 11 posto s 81 tisućom dolazaka i od 14 posto sa 635,3 tisuće noćenja.

S Brazilom je situacija malo 'zanimljivija' jer se nakon lanjskoga velikog porasta dolazaka turista iz te zemlje iznad 40 posto, ove godine u sedam mjeseci bilježi pad dolazaka od 6 i noćenja od 4 posto, što se dijelom može pripisati ovogodišnjem nogometnom SP-u u toj zemlji, ali i nedovoljno iskorištenom prilikom za hrvatsku promociju.

Zanimljivi porasti s nekih dalekih tržišta

Neke od važnijih porasta turističkih dolazaka i noćenja hrvatski je turizam ove godine zabilježio s brojnih dalekih tržišta, među kojima je apsolutni pobjednik Koreja iz koje je došlo čak 256,7 posto više turista ili 150 tisuća, a ostvarili su 242 posto više noćenja ili 185 tisuća, što pokazuje da se ti turisti u Hrvatskoj vrlo kratko zadržavaju.

Slično je i s turistima iz Tajvana (Kina) kojih je bilo oko 40 posto više, a porast veći od 50 posto te od 100 posto u odnosu na prošlu godinu ostvarili su turisti iz Indije i Indonezije, ali na maloj bazi.

Iz Australije, SAD-a, Kanade i s Novog Zelanda ove je godine došlo između 12 do 20 posto više turista nego lani, dok se među europskim zemljama s važnijim porastom od 18 do 25 posto ističu Španjolska i Portugal, kao i tri skandinavske zemlje Švedska, Norveška i Finska, iz kojih je došlo oko 6 posto više turista nego lani, dok je Danska jedina zakazala.