Otvorena 43. zagrebačka slavistička škola

Dvotjedni 43. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole otvorila je u Poslijediplomskom središtu Dubrovnik Sveučilišta u Zagrebu ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić. Istaknula je da se slavistička škola mijenja nevjerojatnom brzinom u susret novim generacijama i novim temama u kontekstu onoga što slavistika jest.

Devedesetih godina svjedočili smo zatvaranju većega broja slavističkih škola u Europi, a činjenica je da je prevladala rusistika umjesto pluralističke slavistike, rekla je Zlatar-Violić dodajući kako nasreću ne jenjava interes za pluralističku slavistiku. Zato mi u Hrvatskoj moramo ponuditi one sadržaje koji su, kao ove godine, vezani uz kulturni identitet, smatra ministrica kulture.

U radu seminara sudjeluju inozemni studenti slavistike i kroatistike te sveučilišni nastavnici kojima je hrvatski jezik i književnost primarni znanstveni interes, a seminar je okupio 60-ak polaznika iz 25 zemalja svijeta.

Voditelj ovogodišnjeg seminara Tvrtko Vuković izvijestio je da je tema ovogodišnjega seminara jezična književna i kulturna politika i najavio kako će sudionici pokušati odgovoriti na pitanje što je danas nacionalna filiologija i kakva je njezina uloga u društvu. Dvanaest predavača govorit će o političkim učincima medija kroz diskurs književnosti i kulture, a održat će se i nekoliko okruglih stolova o obrazovnoj politici.