Grbin najavio izmjene Zakona o referendumu

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin najavio je danas da će se u rujnu pokrenuti postupak izmjena i dopuna Zakona o referendumu. Svjestan je, kaže, kako u ovom trenutku promjene Ustava nisu izgledne te dodaje da su stoga dužni krenuti u izmjene Zakona o referendumu u onom dijelu koje je moguće izmijeniti bez izmjena Ustava.

Prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o referendumu ići će se na promjene postupka prikupljanja potpisa, postupka donošenja odluka i načina na koji mogu biti formulirane odluke koje donose inicijatori referenduma, odnosno razne građanske inicijative. Tvrdi i kako vladajuća koalicija nikad nije imala ideju da se broj potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma poveća te naglašava kako je ideja bila da se broj potpisa i smanji. U izmjene i dopune Zakona o referendumu ne idemo zbog tzv. referenduma o ćirilici, naglasio je Grbin dodajući da su dva posljednja referenduma - onaj inicijative U ime obitelji i Stožera za obranu Vukovara, ukazala na cijeli niz problema.

U GONG-u za predložene izmjene kažu da su na dobrom tragu, ali i upozoravaju na potrebu široke javne rasprave o toj temi. Ovo je na dobrom tragu uređivanja onog što se oko referenduma može urediti zakonom, kaže Dragan Zelić iz GONG-a i napominje kako se za kvalitetnije uređenje referenduma treba ići u izmjene Ustava. Zelić ističe i da GONG neće podržati ideju, o kojoj pišu mediji, a prema kojoj će se potpisi moći prikupljati samo u uredima državne vlasti i dodaje kako se time ugrožava tajnost izjašnjavanja.