Naplaćivanje alimentacije s računa baka i djedova

U rujnu stupa na snagu novi Obiteljski zakon i Zakon o privremenom uzdržavanju. Buru negodovanja već je izazvalo rješenje vezano uz neplaćanje alimentacija. Takvih je situacija sve više pa se alimentacija već ovrhom naplaćuje od djedova i baka, odnosno roditelja onih koji tu alimentaciju ne plaćaju.

Mogućnost naplate alimentacije od baka i djedova nije novost postoji u Obiteljskom zakonu. Ali novost je da zbog manjkavog sustava naplate alimentacije, dvije trećine roditelja svoje obveze ne ispunjavaju pa se odnedavno blokiraju računi njihovim roditeljima - bakama i djedovima.

Iz udruge 'Dijete-roditelj' može se čuti kako država time samo još potpiruje svađu među roditeljima i njihovim obiteljima. Realna situacija što se alimentacija tiče je takva da nisam sigurna jeli se dovoljno razmislilo o tome hoće li se ovršiti djede i bake čija je mirovina 1000 kuna ili školovanu djecu s 1000 kuna plaće. Zakon je uredu, ali nema velike veze s realnom situacijom ekonomske recesije, smatra Asenka Kramer.

Zajednička roditeljska skrb bolje je rješenje i, kako tvrdi Asenka Kramer, tada alimentacija postaje manje važnom. Roditelj koji nema primanja mogao bi voditi dijete na aktivnosti ili oličiti stan u kojemu ono živi. Alimentacija tada ne bi bila samo materijalno sredstvo, te bi drugi roditelj provodio više vremena s djetetom jer u novom Zakonu ta vremenska granica i nije strogo određena.

Opačić: Novi obiteljski zakon stavio dijete u fokus

Samohrani roditelji osjećaju se  izdanima od države jer kao da ona diže ruke od kontrole ionako neurednih isplata alimentacija za djecu. Jer svoga bivšeg bračnog partnera mogu na kraju strpati u zatvor, opet na državni trošak.

I dok se u Belgiji samohranim roditeljima za djecu plaćaju dodatne aktivnosti, u Hrvatskoj centri za socijalnu skrb nakon što utvrde neplaćanje alimentacije, najprije roditelja, a zatim baka i djedova, donose odluku o privremenom uzdržavanju djeteta, isplatom iz državnog proračuna do 1200 kuna. No, je li to baš konačno rješenje na koje samohrani roditelj čeka i šest mjeseci? Zato je žalbi upućenih na adrese centara sve više.

Kako tvrde i u udruzi 'Dijete-razvod', centri za socijalnu skrb mnogo rade, no nisu baš učinkoviti. Oko sustava naplate alimentacija za dijete koje zasigurno pati jer ne živi s oba roditelja, još će i nakon rujna biti nesuglasica. Jer u ovo doba krize, materijalnih dobara sve je manje, svađa će biti sve više, pa nije ni čudno što je natalitet u ovoj državi u zabrinjavajućem padu.

Koje sve novosti u rujnu donosi Obiteljski zakon i hoće li restrikcije biti učinkovitije, ukoliko se ne plaća alimentacija, pogledajte u videoprilogu. Gost emisije 'Hrvatska uživo' bio je Hrvoje Sadarić, pomoćnik ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade.