Izmjene Zakona o referendumu za HDZ su suženje demokracije

Čini mi se da je ideja došla iznenada ili da se prikaže da vladajući nešto rade preko ljeta, ili da se skrene pozornost o propasti plana strateških investicija, rebalansa proračuna i smanjenja plaća u javnom sektoru. Nije mi jasno zašto vladajući sada idu s ovom inicijativom, rekao je Gordan Jandroković (HDZ) u emisiji HTV-a Hrvatska uživo komentarajući izjave predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbina o izmjeni Zakona i referendumu.

Duje Prkut (GONG) smatra da ideju treba pozdraviti iako ona dolazi prekasno. No, bilo kakav pravni okvir je bolji od praznine, smatra Prkut.

Nismo vidjeli konkretan prijedlog nego samo smjernice. Sporno je da se potpisi prikupljaju u prostorijama državne uprave jer se na taj način sužuje demokracija, smatra Jandroković.

Istog su mišljenja i u GONG-u. Naglašavaju da prikupljanje potpisa u uredima uprave nije primjereno kada se radi o referendumu koji pokreću građani. Smeta im, kako kažu i labava argumentacija - treba zabraniti određene prostore, ako su sporni, a ne zabraniti sve. Povezivanje građanskog referenduma s državnim institucijama je sasvim neprihvatljivo, poručuju.

Prethodno je Peđa Grbin u emisiji HRA 'Ujutro prvi' najavio je da će se u rujnu pokrenuti postupak izmjena i dopuna Zakona o referendumu. 'Do kraja rujna trebala bi početi javna rasprava, a u prosincu možemo očekivati prvo čitanje prijedloga zakona u Saboru. Zakon bi mogao biti izglasovan najranije u siječnju, dodao je Grbin.

Definirat će se koja tijela će provoditi referendum, a preispitat će se i postupak prikupljanja potpisa - prijedlog bi mogao biti da se oni se više neće moći prikupljati na javnim mjestima, nego u uredima državne uprave i tijelima regionalne i lokalne samouprave. Rok za prikupljanje potpisa mogao bi se povećati sa sadašnjih 30 na 60 dana (i to radnih). Posebno će se regulirati financiranje kampanje za referendum.

'Treba regulirati financijski aspekt kampanje, tehničke su promjene oko racionalizacije tjela koja provode referndum - također. Činjenica je da je dosadašnji liberalni način prikupljanja potpisa najviše išao na ruku građanima, i ograničavanje na određena mjesta uvelike će otežati prikupljanje potpisa', kazao je profesor ustavnog prava Robert Podolnjak. Kazao je kako osobno preferira dosadašnji način prikupljanja potpisa. Posebno je naglasio kako se u izmjenama zakona mora regulirati provođenje lokalnog referenduma, odnosno njegovo lakše održavanje.

Poslušajte emisiju 'Ujutro prvi'