Multimedijalni umjetnici iz Francuske i Hrvatske istražuju "puls" Zagreba

Multimedijalna izložba Kretanje kroz elemente, koja se otvara večeras u zagrebačkoj Galeriji Greta, zajednički je projekt umjetnika iz Pariza i Zagreba kojemu je cilj korištenjem različitih medija i povezivanjem galerijskog i javnog prostora izraziti doživljaje gradova izvan uobičajenih turističkih prikaza.

Riječ je o trećoj u nizu međunarodnih multimedijalnih izložbi koja okuplja umjetnike iz Hrvatske i Francuske, a predstavit će do 24. kolovoza petnaest multimedijalnih umjetnika koji će svojim radovima unutarnji prostor galerije povezati s vanjskim javnim prostorom zagrebačkog Gornjeg grada, koji tako postaje platforma za umjetničko eksperimentiranje i komuniciranje.

Zagrebačkoj će se publici predstaviti umjetnici Isa Bourland, Joanna Wong, Jeremy Faivre, Marie Dekerle, Dorty Novak, Mio Hanaoka, Akiko Okumura, Nina Bešlić, Vesna Šantak, Nataša Vuković, Omar Traore, Renata Ladović Meštrović, Zvjezdana Jembrih, Alexandre Garcia i Sabina Mikelić.

U sklopu izložbenog projekta, svaki umjetnik izlazi u javni prostor i na svoj osebujan način intervenira u njemu. U tom procesu svaki od njih stvara svoj intimni dnevnik grada u kojemu otkriva nevidljivo, neizrečeno u svojim svakodnevnim putovanjima gradom. Svoj će rad, osim u Galeriji Greta, predstaviti u Parku Grič, gdje će biti postavljene umjetničke land art instalacije, te na istočnoj i zapadnoj strani Strossmayerova šetališta, gdje će biti postavljen video zid (zapad), te izveden performans (istok).

Galerija na otvorenom Gornji Grad otvara se u četvrtak 21. kolovoza a na otvorenju će francuski umjetnik Jeremy Faivre na zapadnom dijelu šetališta izvesti glazbenu kompoziciju i vizualizaciju u realnom vremenu, dok će na njegovom istočnom dijelu akademske slikarica-grafičarka Vesna Šantak izvesti performans.