Nova porezna reforma - koliko će se i komu povećati plaće?!

Kako doznaje HRT, ministar financija Boris Lalovac kreće u novu poreznu reformu. Kako je nedavno na Hvaru najavio premijer Zoran Milanović, srednjem sloju trebalo bi ostati više novca za potrošnju nakon oporezivanja plaće.

Kako se neslužbeno doznaje, Vlada želi neoporezivi iznos plaće podići s 2200 na 2600 kuna. Procjenuje se da bi to onima s najnižim prihodima plaću podignulo za oko 80 kuna. S  poreznim bi izmjenama trebao profitirati i srednji sloj jer bi se najviša porezna stopa od 40% ubuduće primjenjivala na one s plaćom iznad 13.200 kuna, a ne kao dosad na one s 8800 kuna. Toj kategoriji građana plaće bi se mogle povećati za nekoliko stotina kuna.

U videoprilogu doznajte komu će se i koliko povećati plaća

Podsjetimo, jučer je ministar Lalovac rekao da 60% BDP-a čini potrošnja građana. Svakako je i dizanje PDV-a na 25% utjecalo na potrošnju građana. Moramo napraviti određene kontraefekte, u petoj, šestoj godini recesije pokretač gospodarstva svakako moraju biti kućanstva i potrošači, dodao je Lalovac.

Takva reforma smanjila bi proračunske prihode za oko 2 milijarde kuna što bi se moglo nadoknaditi većom potrošnjom, ali i ukidanjem olakšica na reinvestiranu dobit. Također Lalovac očekuje smanjivanje obujma plaća u javnom sektoru  što bi se trebalo postići rebalansom i centralnim obračunom plaća. Oko 31 milijarde kuna za plaće u javnom sektoru prevelik je iznos u šestoj godine recesije. Govorimo da nema linearnog smanjenja plaća, ali će se morati preispitati sustav plaća, smatra ministar financija.

Ako bi se Vlada vodila preporukama Svjetske banke, obujam plaća u javnom sektoru trebalo bi smanjiti barem za iznos od 7 milijardi kuna, što je u ovom trenutku, čini se, ipak nemoguća misija.