Opasne veze - senzacija Dubrovačkih ljetnih igara

Neobarokni balet Opasne veze, u koreografiji i režiji Valentine Turcu i Lea Mujića, premijerno će biti izveden večeras na Boškovićevoj poljani u sklopu Vip programa Igara.

Inspiracija i motivacija autorske kreacije izvire prije svega iz vječnih pitanja: Jesmo li robovi ambicija, statusnih simbola? Pristajemo li na poredak razvrata, licemjerja, niskih strasti i nezasitnosti? I možemo li voljeti? Upravo zato su Opasne veze jedinstvena ljubavna priča razapeta između taštine i ranjivosti, koja daje više nego prikladnu osnovu baletnog libreta, zapravo moglo bi se reći da je to simptomatična, akutna i baletu inherentna priča, rekla je Valentina Turcu.

Režiju i koreografiju baletne premijere, prve u povijesti Igara, potpisuju Valentina Turcu, učenica Mauricea Béjarta ovjenčana brojnim nagradama, i Leo Mujić, diljem Europe jednako tražen koreograf i plesač, kojeg je hrvatska publika dobro upamtila po koreografiji baleta Ana Karenjina, premijerno prikazanog prošle zime u zagrebačkom HNK.

Njih dvoje potpisuju i izbor glazbe, a radi se uglavnom o interpretacijama kompozicija majstora baroka Georga F. Händela, Johanna S. Bacha, Antonija Vivaldija i drugih.

Baletni solisti su Anton Bogov u ulozi Vicomtea de Valmonta, Jelena Lečić kao Marquise de Merteuil i Catarina de Meneses kao Madame de Tourvel, a ostale uloge ostvaruju članovi baletnog ansambla SNG-a Maribor.

Kostimograf je Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić i oblikovatelj svjetla Alexandar Čavlek.