Očevi pokreću peticiju protiv Centra za socijalnu skrb

Karlovačka podružnica Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, osnovana ovog ljeta, pokreće peticiju protiv karlovačkog Centra za socijalnu skrb. Traže da se u praksi Centra postigne viši stupanj ravnopravnog roditeljstva, prihvaćanje argumenata oba roditelja, a sve radi dobrobiti djeteta, uz poštovanje međunarodne Konvencije o pravima djeteta.

Iako članstvo udruge čine uglavnom rastavljeni očevi, u članstvo su dobrodošle i majke koje se bore za ravnopravno roditeljstvo jer, kako je rekao Željko Čerimović iz karlovačke podružnice, osim požurivanja konkretnih rješenja, cilj svih njihovih aktivnosti općenito su promicanje ravnopravnog roditeljstva i zaštite prava djece na cjelovitu obitelj, bez obzira na to žive li roditelji zajedno ili odvojeno.

Da bi ilustrirao probleme na koje peticijom žele upozoriti, Čerimović je iznio slučaj oca koji, kako ističe, nije dobio zaštitu Centra iako gotovo devet mjeseci nije vidio osmogodišnjeg sina, niti zna gdje on boravi, a po Obiteljskom zakonu ima pravo znati gdje mu djete živi.

Osim Centru s tim u vezi obraćali smo se i pravobraniteljici za djecu, pravobraniteljici za ravnopravnost spolova i Ministarstvu socijalne politike, prijavu da majka krši zakon na štetu djeteta i oca dobili su policija i DORH, ali svi odgovaraju da će vidjeti o čemu se radi i dostaviti ocu informaciju, no vrijeme prolazi, kaže Čerimović.