Neizvjesna budućnost tvrđave Sv. Nikole

Tvrđava Sv. Nikole fascinantna je utvrda koja se smjestila na ulazu u Šibenski kanal. Izgrađena je tijekom 16. stoljeća, za vrijeme mletačke vladavine, kako bi obranila grad od turskih napada s mora. Moćno zdanje svjedoči o burnoj prošlosti, ali i neizvjesnoj budućnosti. Unatoč velikom turističkom potencijalu, nije iskorištena.

Podsjetimo, Šibensko-kninska županija financirala je izradu Konzervatorskog elaborata s načelnim smjernicama obnove i korištenja tvrđave. Zadatak ovog elaborata bio je određivanje mjera zaštite za potrebe budućeg korištenja tvrđave s nužno potrebnim zahvatima bez unošenja novih sadržaja u tvrđavu.

Prijedlog konzervatorskog elaborata je da se tvrđava sv. Nikole sačuva u današnjem obliku s minimalnim intervencijama koje bi imale za cilj korištenje tvrđave kao kulturnog dobra bez unošenja novih sadržaja. Popratni sadržaji, nužni za daljnju turističku valorizaciju tog područja, realizirati će se na području bivše vojarne Minerska. Planiran je i spoj tvrđave na šetnicu što će bitno pridonijeti daljnjoj turističkoj valorizaciji izgrađene šetnice i Kanala sv. Ante.

Je li neiskorištenost ove tvrđave posljedica inertnosti lokalne vlasti i političkih igara u emisiji Hrvatsk uživo govorili su Anita Banačić Ajduk, ravnateljica JU Zaštićene prirodne vrijednosti Šibensko-kninske županije i Željko Burić, gradonačelnik Šibenika. Pogledajte videoprilog!