Komadina zabrinut za smanjenje prihoda lokalne samouprave

Predsjedništvo SDP-a raspravljalo je o zakonskim izmjenama kojima bi se povećao neoporezivi dio dohotka. Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina Hini je kazao kako su članovi Predsjedništva uglavnom suglasni s tom idejom, no osobno upozorava da bi takve zakonske izmjene značajno smanjile prihode lokalne i regionalne samouprave, bez jamstva da će doista doći do željenog povećavanja plaća i potrošnje.

'U Predsjedništvu su većinom članovi Vlade pa stoga nije bilo za očekivati disonantne tonove, no ja na problem gledam s druge pozicije, s obzirom da porez na dohodak čini velik dio prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave. Takvim zakonskim izmjenama samo Split bi na godišnjoj razini izgubio 70 milijuna kuna, a to nije mali novac i tek ćemo vidjeti hoće li taj novac ostati građanima, ili će samo poslužiti za povećanje prihoda privatnih poduzetnika', rekao je Komadina.  Pribojava se da će na povećanje neoporezivog dijela dohotka privatni poslodavci reagirati smanjenjem bruto plaća, čime bi neto plaće ostale iste i ne bi bilo prostora za povećanje potrošnje pa ni za ubiranje većih prihoda od PDV-a.

Komadina je izvijestio i da je predsjednik SDP-a Zoran Milanović Predsjedništvu danas iznio imena kandidata za koordinatore idućih parlamentarnih izbora za sve županije te da je osnovni kriterij bio da koordinatori ne sudjeluju u izvršnoj vlasti ni na jednoj razini. Konačnu odluku o ljudima koji će koordinirati SDP-ovu izbornu kampanju donijet će Glavni odbor stranke.