Vlada: 8. kolovoza Dan sjećanja na Stjepana Radića

Vlada je podržala prijedlog da se 8. kolovoza proglasi Danom sjećanja na hrvatskog političara, književnika, prevoditelja i publicista Stjepana Radića. Saborski zastupnik HSS-a Branko Hrg predložio je da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Radića, no ministrica kulture Andrea Zlatar Violić kazala je kako inicijativu o proglašenju Dana sjećanja podržava, no i predložila da to bude na dan Radićeve smrti 8. kolovoza 1928., a ne datum atentata na njega.

Mislimo da je potrebno komemorirati njegovu smrt, ali ne i isticanje povijesnih sukoba, rekla je Zlatar Violić.

Inicijativu o spomen-danu na Stjepana Radića pozdravio je tijekom kratkog 19-minutnog vladinog otvorenog dijela sjednice i sam premijer Zoran Milanović koji se, kako to inače običava, nije obratio na početku sjednice, iako je riječ o prvoj sjednici nakon ljetne stanke.

Pitanje je tko je danas njegov baštinik i baštinik njegove politike i njega osobno, jer je on dao apsolutan pečat kao jednog izraženo socijalnog čovjeka, panslavista, a tada se to tako govorilo, izrazitog antiklerikalca, rekao je Milanović.

Stjepan Radić je, istaknuo je premijer, u našoj kompliciranoj politici 20. stoljeća, važan, velik i na neki način i kontroverzan.

Povijesna pravda i paradoks je u tome da nakon što ga je napao i na njega pucao eksponent velikosrpske politike Puniša Račić, taj isti Račić je kaznu od, ako se ne varam, 20 godina služio u vili na Dedinju i iz nje su ga izvukli srbijanski partizani, dva dana prije oslobođenja Beograda i oni su mu presudili i likvidirali, rekao je Milanović zapitavši se tko je tu čiji.