Ovako je izgledala Dioklecijanova palača 305. godine

Prvi put nakon jednog stoljeća, na temelju najnovijih istraživanja, javnosti je predstavljen izvorni izgled Dioklecijanove palače iz 305. godine. Maketa je izložena na splitskoj rivi. Dioklecijanova palača gradila se 10 godina, 1979. upisana je na UNESSCO-vu listu svjetske baštine i njezine tajne još će se dugo otkrivati. One arhitektonske koje su dosad otkrivene i potvrđene, prikazane su su na ovoj maketi.

Izradu makete pokrenuli su splitski Lionsi, predstavljena je svijetu, ali posao nije gotov. Prije nego što dobije svoje stalno mjesto u gradu, treba je izliti u bronci. A to nije jeftino. Košta 350.000 kuna. Voditelj projekta Damir Vesanović kaže kako su prikupili 175.000. Donatori dobivaju 'carsku zahvalnicu'. Novac koji im ostane donirat će slijepima i slabovidnima. Kad maketa bude izlivena u bronci darovat će je Muzeju grada, a brončani odljev bit će postavljen najvjerojatnije pokraj kipa Grgura Ninskog.

Zeleno svjetlo izradi makete, na temelju nalaza Jerka i Katje Marasović dali su mnogi splitski arheololozi, konzervatori, povijesničari umjetnosti i urbanisiti. Jer je posebna. Kamere HTV-a od početka su pratile izradu makete, gradio ju je akademski kipar Frane Šitum - pogledajte videoprilog!