Izložba 'Crno-bijelo 60-ih' na riječkom Korzu

Izložba 'Crno-bijelo 60-ih' iz ciklusa "Prijatelji mora", koja na 60 velikih formata predstavlja umjetničke fotografije iz 60-ih godina prošlog stoljeća s tematikom života hrvatskoga Jadrana, od danas do 29. kolovoza gostuje na riječkom Korzu.

ako bi domaćim i stranim posjetiteljima, kojih se ove godine očekuje ukupno oko milijun, ukazala na ulogu fotografije u medijskoj kulturi, društvenu odgovornost te vrijednost promicanja ekologije i očuvanja Jadranskoga mora, izložba projekta Prijatelji mora tijekom ljeta obilazi trgove i rive hrvatskoga Jadrana, gostujući u 13 hrvatskih gradova.

Radove ovogodišnje izložbe selektirao je stručni tim festivala "Rovinj-Photodays", a prikupljeni su iz fundusa nacionalnih muzeja i privatnih zbirki, kao što su MUO Zagreb, Narodni muzej Zadar, Arhiv Tošo Dabac, Fotoklub Rijeka, Fotoklub Split te privatne zbirke Seferović, Orel i Vučemilović.

Izložene su fotografije Abdulaha Seferovića, Alojza Orela, Ante Brkana, Duška Kečkemeta, Ivana Filipina, Nikole Vučemilovića, Petra Jovića, Ratka Novaka, Toše Dabca, Vicka Zaninovića i Zlate Laure Mizner.

Od riječkih autora iz fundusa Fotokluba Rijeka zastupljeni su Ante Gašparini, Boris Pajkurić, Fernando Soprano, Ivan Giovanelli, Ivo Kontuš, Josip Benković, Maks Peč, Zdenko Sila i Vanda Broz.

Pet godina uspješne suradnje


Nacionalnu kulturološko-turističku kampanju Prijatelji mora osmislili su 2009. riječka udruga Livingstone i tvrtka Astoria. Nakon trilogije s temama podmorja, površine mora i mediteranskih eseja te prošlogodišnjeg osvrta na velikane 50-ih, peta godina izložbe donosi građu 60-ih godina prošlog stoljeća.

U suradnji s turističkim zajednicama, izložba je ove godine posjetila Rovinj, Pulu, Opatiju, Krk, Mali Lošinj, Bašku, Rab, Zadar, Biograd na Moru, Šibenik, Split i Rijeku, a gostovat će još i u Zagrebu.