Preminuo Richard Attenborough

Britanski glumac i režiser Richard Attenborough preminuo je jučer popodne u 90. godini života, potvrdio je za BBC njegov sin.

Kao redatelj je možda bio najpoznatiji po filmu Gandhi koji je dobio dva Oscara.
U karijeri koja je trajala šest desetljeća pojavio se u filmovima poput Brighton Rock, The Great Escape te blockbusteru Jurassic Park.

Među onima koji su izrazili svoje žaljenje zbog njegove smrti je i britanski premijer David Cameron, koji je na Tweeteru napisao: Njegova je gluma bila briljantna a režija zapanjujuća Richard Attenborough bio je jedan od istinskih velikana filma. Glumica Mia Farrow napisala je: Richard Attenborough bio je najljubazniji čovjek s kojim sam ikada imala privilegiju raditi. Princ. Počivao u miru 'Pa' i hvala ti. Steven Spielberg, koji je režirao film "Jurassic Park" u kojemu je Attenborough glumio, istaknuo je da je Lord Attenborough svemu pristupao sa strašću. Bio mi je blizak prijatelj i pridružujem se beskrajnom nizu onih koji su ga apsolutno obožavali, komentirao je Spielberg. Bio je divan i talentiran čovjek, napisao je Sir Roger Moore a Samantha Bond opisala ga je kao velikog glumca, velikog redatelja zabavnog, šarmantnog, inteligentnog i pravog gospodina. Ricky Gervais kazao je kako je riječ o jednom od pravih velikana velikog ekrana.

Iz nogometnog kluba Chelsea, za koji je čitav život navijao, poručili su: Njegova je osobnost upletena u tapiseriju sedam desetljeća ovoga kluba.

Attenborough iza sebe ostavlja suprugu Sheilu Sim, glumicu s kojom je bio u braku od 1945. i s kojom je imao dvije kćeri i sina. Njihova starija kći Jane Holland poginula je zajedno sa svojom kćeri 2004. u tsunamiju u jugoistočnoj Aziji. Attenborough je 1976. proglašen vitezom. Bio je predsjednik upravnog odbora a potom i predsjednik Kraljevske akademije dramskih umjetnosti (RADA).