Jadransko-jonska autocesta ne ide preko Dubrovnika - reakcije

Izgradnja jadransko-jonske autoceste, koja bi trebala povezati južnu sa zapadnom i središnjom Europom, bila je jedna od glavnih tema jučerašnjeg sastanka u Cavtatu, a bit će i u Berlinu za dva dana. No, kako se neslužbeno doznaje, dio toga koridora koji prolazi jugom Hrvatske neće se graditi preko Dubrovnika - nego preko susjedne BiH.

Želimo Jadransko-jonsku autocestu, a nema nas dosta - video

Autocesta koja bi trebala biti gotova najranije 2030. neće prolaziti krajnjim jugom Hrvatske, nego susjednom BiH. Zbog zemljopisa i mjera zaštite okoliša oko dubrovačkog područja ići će se na druga rješenja, kazao je ministar pomorstva, prometa i veza Siniša Hajdaš Dončić. 'Gotovo je nemoguće da nastavak autoceste od Ploča ide kroz hrvatski teritorij, iz ta dva vrlo jasna razloga. Vrlo je važno napraviti spoj na Dubrovnik u budućnosti, a ne da autocestu u budućnosti gurnemo u zaštićeni grad kao što je Dubrovnik', kazao je Dončić.

Autocesta koja je u hrvatskom dijelu došla do Ploča trebala bi se nastaviti preko Popova polja, Bosne i Hercegovine, a Dubrovnik bi se spajao priključkom. Od svih zemalja kojima bi 1100 kilometara dug koridor prolazio Hrvatska je dosad izgradila najviše. Izgradnja Jadransko-jonske autoceste za hrvatsku bi Dalmatinu značilo više prometa i samim time više prihoda. Povezao bi se napokon s ostatkom zemlje i jug Hrvatske.

Župan Dobroslavić: Premijer radi suprotno interesima Županije i Hrvatske

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić priopćio je kako se, slušajući izjave premijera Zorana Milanovića u Cavtatu, može samo zaključiti da je premijer jučer radio suprotno interesima Županije, a time i interesima Hrvatske. Dobroslavić traži da premijer Milanović u razgovorima sa susjednim državama i na najavljenom sastanku u Berlinu poštuje postojeći Prostorni plan Dubrovačko-neretvanske županije i Strategiju prometnog razvoja Hrvatske te da se Jadransko-jonskom autocestom dubrovačko područje poveže preko teritorija Hrvatske, kako je to tim dokumentima i predviđeno.