Ministarstvo: Varga nije u sukobu interesa; Kregar: Građane se prezire

Nataša Škaričić, nagrađivana novinarka specijalizirana za zdravstvo, jučer je u svom članku u Slobodnoj Dalmaciji postavila pitanje je li ministar zdravlja Siniša Varga u sukobu interesa.

Naime, Vlada će, na prijedlog ministra, sufinancirati jesenski kongres udruge Centar za izvrsnost medicinskih struka (CIMS), udruge koje je Varga osnivač i prvi predsjednik, a to je bio do ožujka. Sjedište te udruge je bilo na adresi njegovog privatnog biznisa. U ožujku udruga dobiva na besplatno korištenje prostorije HZZO-a, a predsjednica te udruge sklapa konzultantske ugovore s HZZO-m. Istodobno je tajnica udruge zaposlenica HZZO-a.

Škaričić tvrdi da ta udruga nema nikakve reference, niti financijske izvještaje, ni aktivnosti, projekte, statut udruge ... Na mrežnim stranicama udruge samo je sadržaj kongresa.

Danas je stigla reakcija iz Ministarstva zdravlja. U priopćenju stoji kako ministar Siniša Varga nije u sukobu interesa zbog Vladina pokroviteljstva nad konferencijom o primarnoj zdravstvenoj zaštiti u organizaciji neprofitne udruge kojoj je nekad na čelu bio Varga, jer je predsjednikom udruge koja organizira kongres prestao biti još u veljači ove godine, a na ministarsku dužnost stupio je tek 18. lipnja, kada već duže vrijeme nije bio na čelu CIMS-a.

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) pak tvrdi da je riječ o važnom kongresu, koji bi trebao poboljšati komunikaciju primarne zdravstvene zaštite sa zdravstvenom administracijom, a CIMS je sam odlučio organizirati konferenciju, zatraživši pokroviteljstvo kakvo traže i druge neprofitne udruge.

U HZZO-u objašnjavaju da su s CIMS-om sklopili ugovor o zakupu poslovnog prostora bez obveze plaćanja zakupnine jer su u projekt željeli uključiti doktore znanosti HZZO-a i one koji su u pripremi doktorata i ostalih stručnih i znanstvenih radova, kako bi osnažili i podigli kompetencija stručnih službi HZZO-a.

Ovaj slučaj i općenito slučajeve sukoba interesa u Hrvatskoj uživo komentirali su Luko Brailo iz Gonga te nezavisni saborski zastupnik prof. dr. Josip Kregar.

Kregar je vrlo oštro kritizirao priopćenje iz Ministarstva rekavši kako je iz njega razvidno da se građane potcjenjuje i prezire, misli se da će ono što se kaže biti prihvaćeno bez ikakve kritike.

Više pogledajte u videoprilogu.