Mjere za provedbu fiskalnog pravila i sufinanciranje prijevoza

Vlada je na današnjoj sjednici donijela mjere za provedbu fiskalnog pravila, tj. za smanjenje proračunskih rashoda. Tako će se s početkom iduće godine uvesti porez na kamate na štednju po stopi od 12 posto, a među strukturnim mjerama za 2015. i 2016. najavljeno je uvođenje poreza na nekretnine te ukidanje dodataka na osnovnu plaću i smanjenje dužnosničkih plaća.

Dolazi i do izmjena u sustavu olakšica poreza na dobit - ne bi se oporezivao samo onaj dio dobiti koji se investira, a dio dobiti koji se upisuje u temeljni kapital ne bi se smatrao reinvestiranom dobiti te bi se taj dio oporezivao. Već u 2015., po prijavama za 2014. godinu, očekuje se smanjeno korištenje reinvestirane dobiti, pa bi prihodi proračuna trebali porasti za 500 milijuna kuna.


Sufinanciranje učeničkog prijevoza s 90 milijuna kuna

Vlada je odlučila da će država i dalje sufinancirati prijevoz srednjoškolaca, za što će se do kraja godine iz državnog proračuna izdvojiti 90 milijuna kuna. Svim učenicima država će plaćati 75 posto prijevoza do škole, a učenicima iz siromašnijih kućanstava te onima s poplavljenih područja prijevoz će plaćati u cijelosti, rekao je ministar obrazovanja Vedran Mornar. Premijer Zoran Milanović dodao je da je ta odluka politički i obrazovno vrlo važna. 'U ostvarenju prava na obrazovanje često stoji novac za relativno skup prijevoz. Ovo je način da Vlada ostvari nešto što je samo deklarativno pravo. Na ovaj način obrazovanje je stvar i mogućnosti', kazao je Milanović.


Jamstva za Brodosplit i Brodotrogir

Vlada je odlučila dati državno jamstvo u korist Hrvatske poštanske banke i drugih poslovnih banaka za kreditno zaduženje Brodograđevne industrije Split, te državno jamstvo u korist HBOR-a i Privredne banke Zagreb za kreditno zaduženje Hrvatske brodogradnje Trogir d.o.o., ovisnog društva Brodotrogira, za financiranje novogradnje.