'Vlada se neće očitovati o referendumu o izbornom zakonodavstvu'

Ministar uprave Arsen Bauk izjavio je danas da će incijativa za održavanjem referenduma o izbornome zakonodavstvu proći jednaku proceduru kao i ranije referendumske inicijative, a Vlada se o najnovijoj inicijativi neće očitovati. 'Sve što se tiče refenduma, odnos je građana i njihovog predstavničkog tijela, a to je Hrvatski sabor, Vlada se o tome uopće ne bi trebala očitovati', rekao je Bauk novinarima uoči sjednice Vlade.

Upitan znači li to da će pitanje iz najnovije referendumske inicijative doći pred Ustavni sud na odlučivanje, Bauk je uzvratio kako to ovisi o o reakciji Sabora. 'Vlada se neće očitovati, a kako će Sabor reagirati treba vidjeti, ali već postoji standardna procedura, tako da ništa novo', rekao je ministar. Dodao je da će najnovija referendumska inicijativa, prikupi li se dovoljan broj potpisa, proći istu proceduru kakvu su prošli referendum o braku i dvojezičnosti.

Što misle političari o mogućem referendumu u vezi s njima

Građanska inicijativa 'U ime obitelji' pozvala je jučer građane, udruge, vjerske zajednice i političke stranke da od 21. rujna do 5. listopada svojim potpisima zatraže održavanje referenduma kojim bi se pravičnije uredilo izborno zakonodavstvo u Hrvatskoj, a saborske zastupnike već od idućih parlamentarnih izbora 'biralo imenom i prezimenom'.