Renesansni festival u Koprivnici

Na gradskim bedemima u Koprivnici je u četvrtak otvoren 9. renesansni festival - jedna od najvećih turističko-povijesnih manifestacija tog tipa u ovom dijelu Europe.

Renesansi festival, kojeg svake godine posjeti nekoliko desetaka tisuća domaćih i stranih gostiju trajat će do sutra, a svoj dolazak najavilo je oko 1200 kostimiranih sudionika iz mnogih europskih država. Prvi put trebala bi doći skupina od 60-ak maskiranih sudionika iz Burghausena u Njemačkoj, potvrdio je direktor Turističke zajednice Renato Labazan, dodavši da će nove skupine doći će i iz Mađarske, Slovenije, Italije, ali i iz Hrvatske.

U sklopu Renesansnog festivala održano je i natjecanje renesansnog kraljevskog kuhara, a na natjecanje se prijavilo 10 ekipa iz cijele Hrvatske - iz Splita, Dramlja, Raba, Umaga, Osijeka, Našica, Vinkovaca, Popovače, Zagreba te Varaždina.

Kako je glavna tema ovogodišnjeg Renesansnog festivala kulinarstvo tog doba, u natjecanje su se uključili i amateri koji su se okušali u pripremi jela s namirnicama i priborom iz prošlosti.

Novost je veliki zid, palisade podignute oko gradskog bedema u dužini 600 metara, koje će okruživati sva događanja i tako dati poseban dojam tog vremena.

Glavni događaj, noćni napad na grad Koprivnicu bio je danas oko 19 sati. Tom manifestacijom posjetitelji se vraćaju u 15. i 16. stoljeće, kada su nastale koprivničke renesansne fortifikacije. Na manifestaciji posjetitelji mogu vidjeti brojne povijesne likove - mušketire i haramije, vitezove, stare obrtnike, kmetove, gutače vatre, krčmare i druge. Cijeli prostor renesansnih bedema pretvara se u srednjovjekovno naselje, prepuno šatora, kula, opsadnih sprava, logora i kostimiranih stanovnika.

Renesansnom festivalu u Koprivnici prijepodne je prisustvovala potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić. Popodne je festival posjetio i predsjednik Republike Ivo Josipović.