"Kauboji" Tomislava Mršića hrvatski kandidat za Oscara

Film "Kauboji" redatelja i scenarista Tomislava Mršića predstavljat će hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu za prestižnu američku nagradu Oscar u kategoriji filmova na stranom jeziku, objavilo je danas Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD.

Znam da izgleda kao znanstvena fantastika ući u nominaciju za Oscara, ali mi volimo znanstvenu fantastiku. Već imamo neke ideje za kampanju za film, ali ništa još konkretno jer smo i mi tek saznali za kandidaturu, rekao je redatelj filma Tomislav Mršić na konferenciji za novinare.

Kako se za Oscare obično nominiraju angažirani filmovi s jakom temom, Mršić se našalio da je vrijeme da se to promijeni, ali i da "Kauboji" nisu samo komedija i dodiruju razne teme koje su svugdje prepoznatljive. Mogli bismo igrati na kartu da su "Kauboji" svojevrsni hommage američkoj pop-kulturi, od samog 'western' naslova do glazbe, napomenuo je.

Njegov je film odabralo sedamnaestero članova komisije, predstavnika svakog ogranka Društva, s obzirom na to da američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti traži da film kandidara široki kreativni potencijal filmske industrije države iz koje film dolazi.

U konkurenciji su mu bili "Projekcije" Zrinka Ogreste, "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića, "Hitac" Roberta Orhela, "Šuti" Lukasa Nole, "Simon Čudotvorac" Petra Oreškovića, "Happy Endings" Darka Šuvaka, "Vis-a-Vis" Nevija Marasovića, "Visoka modna napetost" Filipa Šovagovića i "Broj 55" Kristijana Milića.

Ove je godine bila prilično jaka konkurencija, a većina članova komisije složila se da su im je Mršićev film uspio prenijeti široki dijapazon emocija, rekao je predsjednik HDFD-a Silvio Jesenković.

'Kauboje' je u hrvatskim kinima pogledalo 40 tisuća gledatelja, a sada kreće njegov festivalski život - pozvan je na filmski festival u San Franciscu, koji nije natjecateljski, no s kojega su zadnjih godina filmovi koje je publika proglasila najboljima dobivali Oscare. Film bi u listopadu i studenom trebao sudjelovati na desetak festivala, od Tuzle, Slovačke, do Helsinkija i Texasa, a kreće i u distribuciju u Poljskoj.

Mršićev film, nastao u produkciji "Kabineta" i Suzane Pandek, netipična je priča o glumačkoj družini antijunaka, koji prihvaćajući žanrovske stereotipe - borbu dobra i zla, sukob civilizacije i divljine - stvaraju predstavu koja postaje metafora njihovih sudbina.

U filmu glume Saša Anočić, Živko Anočić, Matija Antolić, Hrvoje Barišić, Nikša Butijer, Kruno Klabučar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat, Radovan Ruždjak.