Besplatno obrazovanje ne postoji, uvijek ga netko plaća

Besplatno obrazovanje ne postoji jer njega uvijek netko plaća (država, lokalna samouprava, porezni obveznici...). Izjavio je to u emisiji HTV-a Fokus, koja je bavila školstvom, ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar odgovarajući na pitanje kada će obrazovanje u Hrvatskoj biti jednako za sve te da u Ustavu piše kako je ono obvezno i besplatno za sve.

Ministar Mornar smatra da je zakonom moguće obvezati sve lokalne samouprave da financiraju obrazovanje, a ne da su u nekim gradovima udžbenici besplatni, a u nekima ne. Najavio je da će se već ove godine krenuti u izmjene zakona o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju.

Što se tiče korekcija nastavničkih normi, Mornar kaže da će se norme dopuniti aktivnostima. Nastavom u jednoj smjeni i produženim boravkom riješit će se tehnološki višak nastavnika, smatra Mornar.

Na pitanje o odluci o novim udžbenicima ministar je rekao da odluku sada ne može mijenjati na pragu nove školske godine, ali da će se ubuduće razmisliti o novoj odluci.

Na prijedlog učenika u studiju da se prijeđe na e-udžbenike, ministar je rekao da ni oni neće biti besplatni.
Na pitanje o novim programima Mornar se složio da su programi prenatrpani i da se sve svodi na utrku s vremenom. Radi se na novim programima i prijedlozi će biti gotovi do kraja ove školske godine, kada bi se trebalo o njima javno raspravljati. Nije riječ o kozmetičkim, već o suštinskim promjenama, rekao je Mornar.

Profesorica Marina Biti s riječkog Filozofskog fakulteta smatra da programe treba učiniti fleksibilnijima i da bi trebalo biti više modularnog pristupa.

Gost Dario Martinović, učitelj razredne nastave u Osnovnoj školi dr. Vinka Žganca u Zagrebu, smatra da u programima nedostaju sati za vježbu i ponavljanje jer su programi prenatrpani novim sadržajem.

Snimku cijele emisije Fokus pogledajte u videoprilogu.