Predstavljen program Tjedna kajkavske kulture

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture u Krapini će se ove godine održati  49. Tjedan kajkavske kulture. Bogat program traje od 6.9. do 13.9, posjetiteljima Krapine nude se izložbe, recitali, glazbeni programi na ulicama grada, dramski program, znanstveni skup o kajkavskom jeziku, sportska natjecanja, radionice za djecu te gospodarski zbor. Kruna manifestacije je Festival kajkavskih popevki, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske.


Umjetnički ravnatelj Festivala Siniša Leopold rekao je kako će se održati dvije glazbene večeri. U petak, 12.9. u krapinskoj Festivalskoj dvorani održat će se „Popevke za navek“, kada će mladi pjevači  te pjevačke legende poput Đanija Stipaničeva, Mire Ungara i Vere Svobode izvoditi poznate i popularne popevke iz bogate festivalske prošlosti. Večer je posvećena pokojnom Stjepanu Mihaljincu, jednom o osnivača i dugogodišnjem umjetničkom ravnatelju Festivala.

U subotu 13.9. će se održati koncert s 20 novih pjesama. Glazbenike, među kojima su Max Hozić, Željko Krušlin Kruška, Mila Elegović, Robert Mareković… pratit će, rekao je maestro Siniša Leopold, najbrojniji profesionalni orkestar na hrvatskoj festivalskoj sceni. Nove skladbe bazirane su na dijalektalnoj posebnosti kajkavskog područja, rekao je Leopold, ali uz moderni glazbeni izričaj. Festival je jedinstven i po tome što svi izvođači nastupaju u narodnim nošnjama.

Posebno je veselo otvorenje Tjedna kajkavske kuture s povorkom djece u narodnim nošnjama. Nedjeljka Vodolšak, direktorica Turističke zajednice Grada Krapine, rekla je da će ove godine u nedjelju 7.9. nastupiti 15 grupa s 400-tinjak mališana koji će na Trgu Ljudevita Gaja kroz pjesmu i ples predstaviti svoje KUD-ove, vrtiće i škole te pokazati svoj način čuvanja tradicije i kajkavskog jezika. Četvrtak, je tradicionalni „Dječji dan“, programi kraj Muzeja krapinskih nenadertalaca počinju od jutra, Društvo naša djeca organizira program u Parku matice hrvatske, a navečer će se održati 27. Dječji festival kajkavskih popevki.

Turistička zajednica organizirala je i vlak „Krapek“ koji će u subotu voziti iz Zagreba za Krapinu. Uz predočenje karte za vlak, posjetitelji Muzeja krapinskih nenadertalaca imaju pravo na ulaznicu od 25 kuna te besplatan ulaz u Muzej Ljudevita Gaja i Galeriju grada, a osigurano im je i besplatno stručno vodstvo.

Zoran Gregurović, gradonačelnik Krapine rekao je kako su se  organizaciji  49. Tjedna kajkavske kulture  ove su se godine pridružile i četiri županije kajkavskog govornog područja i Grad Zagreb.  Ovom manifestacijom Krapina ulazi s Gradom Varaždinom u zajedničku kandidaturu za europsku prijestolnicu kulture 2020. Godine.

Na konferenciji za medije zapjevala je i debitantica, Gabrijela Hrženjak. Pjevač Željko Krušlin Kruška također prvi put nastupa na ovom festivalu. Rekao je kako je još kao mladić od 13 godina, dok je vježbao gitaru, maštao kako nastupa u Krapini te da ima pozitivnu tremu. Pozvao je kajkavce da se ponose svojim nasljeđem i da svoje blago ne guraju pod tepih.

Festival kajkavskih popevki jedna je od najstarijih festivala zabavne glazbe u Hrvatskoj, kojim se njeguje kajkavski izričaj. Prema nekim procjenama, kajkavskim narječjem govori oko 1 milijun ljudi.