Mornar: Nova školska godina počet će bez velikih promjena

Nova školska godina 2014./2105. počet će 8. rujna bez velikih promjena, ali to ne znači da se ne radi na promjeni školskih programa kojoj je cilj rasterećenje učenika, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar na današnjem susretu s novinarima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), prvome otkako je imenovan.

Besplatno obrazovanje ne postoji, uvijek ga netko plaća


U razgovoru su sudjelovali i ministrov zamjenik Roko Andričević, pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje Sabina Glasovac, pomoćnik ministra za standard, strategije i posebne programe Staša Skenžić, a razgovor je moderirala glasnogovornica MZOS-a Gordana Zuccon.

Jedno od pitanja novinara odnosilo se i na promjene koje će nastupiti u programu zdravstvenog odgoja u novoj školskoj godini, a one, prema riječima ministra Mornara, neće biti dramatične, o kakvim će se promjenama doista raditi znat će se idući tjedan kada će biti poznati rezultati evaluacije toga programa koju je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Novinare je zanimalo i hoće li te promjene izazvati nove ustavne tužbe, a Mornar je u odgovoru ponovio svoju spremnost da čuje različita mišljenja.
Novinari su puno pitanja postavili pomoćniku Skenžiću koji je i sam potvrdio da njegov sektor doista uključuje puno toga, a jedno od pitanja bilo je i hoće li djeca kojima je potreban asistent u nastavi u novu školsku godinu 8. rujna 'ući' sa svojim asistentima. Skenžić je objasnio da je u tijeku evaluacija natječaja 'vrijednoga' oko 5,8 milijuna eura osiguranih iz socijalnoga fonda Europske unije (EU) koji je u završnoj fazi, a regulirat će način financiranja rada asistenata u nastavi čiji su rad do sada financirali osnivači škola.

Na novinarsku primjedbu da se, prema nekim informacijama, pojedine županije uopće nisu prijavile na spomenuti natječaj, Skenžić je odgovorio da su u svim županijama održani info dani na kojima su podastrijeti potrebni podatci za prijavu. Najavio je da će uskoro biti raspisan i drugi natječaj u iznosu od osam milijuna kuna, a na koji će se moći javiti udruge za djecu s posebnim potrebama. Podatci koji će biti prikupljeni na oba natječaja bit će, uvjeren je Skenžić, temelj da se iduće godine natječaj još bolje pripremi.

Na pitanje o motivaciji učenika koji će u novu školsku godinu ući bez velikih promjena ministar je odgovorio konkretnim brojkama koje su 'ocrtale' okvir za moguće promjene. Tako se, rekao je, od sedam milijarda kuna osiguranih u proračunu za osnovno i srednje školstvo za plaće troši 91 posto toga iznosa, a 300 milijuna kuna za subvencioniranje prijevoza učenika, za što će država osigurati i dodatnih stotinu milijuna kuna.

Uz napomenu da MZOS iz svoga proračuna osigurava tih 300 milijuna kuna za subvencioniranje prijevoza, ministar je iznio i podatak da, primjerice, Ministarstvo za godišnje troškove svih hrvatskih znanstvenih instituta osigurava 331 milijun kuna.

Ministar Mornar vjeruje kako će uskoro u Hrvatskome saboru biti donesena strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koja će biti temelj za potrebne zakonske promjene.