Škola počinje, a asistenti za pomoć u nastavi tek potkraj rujna

Priču o trinaestogodišnjoj Maji iz Petrinje koja boluje od celebralne paralize objavili smo jučer. Ona je jedno od stotina djece u Hrvatskoj koja se uz pomoć asistenata u nastavi redovito školuju, u skladu s europskim trendovima inkluzije. No Maja će u ponedjeljak krenuti u 8. razred osnovne škole - sama! 

Pitate se zašto? Država je zamislila da se asistenti plaćaju iz nepovratnih sredstava europskih fondova i da se za ta sredstva, čak 30 milijuna kuna, natječu županije i gradovi. No samo nekoliko dana prije početka nastave ispostavilo se da većina gradova i županija na tim natječajima nije prošla!

Odgovornost se sada prebacuje od institucije do institucije, a djeca čekaju. 

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar rekao je da će njegovo ministarstvo za asistente u nastavi izdvojiti 36 milijuna kuna. Projekat ide korak po korak i počelo se u svibnju. Asistente će djeca dobiti do kraja rujna, rekao je.

Zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije za društvene djelatnosti Luka Brčić rekao je da je Županija osigurala 690.000 kuna (50%), a ostalih 50% gradovi općine. To je novac za 47 asistenata. Rekao je da nema potvrde da li će dobiti novac iz Ministarstva obrazovanja koji ide iz fondova EU.

Vedran Neferović, gradonačelnik Požege, grada koji je uspio dobiti novac EU fondova, apelirao je na Ministarstvo obrazovanja da se ide s drugim krugom poziva za dodjelu novca za asistente za pomoć u nastavi. Tako bi oni koji su na prvom natječaju predali nezadovoljavajuću dokumentaciju, mogli to ispraviti,  zadovoljiti kriterije te povući novac koji je osiguran iz EU fondova kako on ne bi ostao neiskorišten.

U videoprilogu pogledajte što je na tu temu još rekao ministar znanosti, obrazovanja i sporta te njegova pomoćnica Sabina Glasovac, ali i Neferović Brčić i župan Međimurske županije Matija Posavec kako je u njihovim sredinama.