'O smjenama u Upravi HEP-a za sedam do deset dana'

Vlada danas na zatvorenom dijelu sjednice nije raspravljala o smjeni predsjednika i tri člana Uprave Hrvatske Elektroprivrede (HEP), a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon sjednice Vlade izjavio je kako će se to dogoditi za sedam do deset dana.

Predsjednicom uprave, neslužbeno doznajemo, trebala bi biti imenovana Sabina Škrtić, pomoćnica ministra Vrdoljaka koja je u Ministarstvu gospodarstva zadužena za sektor energetike. U karijeri se uglavnom bavila ljudskim resursima, što se već tumači kao posljednji pokušaj vlasti za provođenje restrukturiranja tvrtke s više od 10.000 zaposlenih. Prije toga vodila je i reorganizirala HGK nakon uhićenja Nadana Vidoševića.

Tomislav Šerić prijatelj je ministra Vrdoljaka još iz studentskih dana. Obojica su iz Osijeka. Na čelu HEP-a prije nešto više od godine dana zamijenio je Čačićeva čovjeka Zlatka Koračevića koji, kako se tada tvrdilo, nije uspio pokrenuti velike investicije. Vrdoljak je nekoliko puta izrazio nezadovoljstvo radom uprave HEP-a na čijem je čelu Šerić. Zamjera mu neprovođenje restrukturiranja i nedostatak investicija, no neslužbeno točka prijepora je izgradnja elektrane na plin u Osijeku vrijedne 450 milijuna eura, za što se zalaže Vrdoljak, dok Šerić smatra da je neisplativa. 

Uprava HEP-a trenutno ima šest članova, a uz Šerića, kako se doznaje, bila bi smijenjena još tri člana - Krunoslava Grgić Bolješić, Ivan Matasić i Željko Štromar. Umjesto njih, kako se neslužbeno doznaje, ne bi bili predloženi novi članovi. Tako bi uz Škrtić, kao predsjednicu, u upravi HEP-a ostala sadašnja dva člana - Perica Jukić i Zvonko Ercegovac.

Od HEP-a se kao najveće državne tvrtke na početku mandata ove vlade očekivalo da će biti gospodarski generator, a ne da će biti generator čelnih ljudi. S pojavom konkurencije HEP-u pada dobit, velikih investicija nema, posljednjih dana potresa ga afera s lažnim diplomama.