Smanjen broj ureda državne uprave, HAC-u jamstva za kredite

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila konačni prijedlog zakona o sustavu državne uprave. Tako će umjesto 20 ureda državne uprave u županijama biti pet regionalnih.

Ured državne uprave za Dalmaciju
obuhvatit će područje Splitsko-dalmatinske županije, Šibensko-kninske županije, Zadarske županije i Dubrovačko-neretvanske županije (857.743 stanovnika); Ured državne uprave za Slavoniju i Baranju područje Osječko-baranjske županije, Vukovarsko-srijemske županije, Brodsko-posavske županije, Virovitičko-podravske županije i Požeško-slavonske županije (806.192 stanovnika); Ured državne uprave za Središnju Hrvatsku područje Zagrebačke županije, Karlovačke županije, Krapinsko-zagorske županije i Sisačko-moslavačke županije (752.482 stanovnika); Ured državne uprave za Istru, Hrvatsko primorje, Gorski kotar i Liku područje Istarske županije, Primorsko-goranske županije i Ličko-senjske županije (555.585 stanovnika), a Ured državne uprave za Sjeverozapadnu Hrvatsku područje Varaždinske županije, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije i Međimurske županije (525.785 stanovnika).

Bauk: Predložene izmjene nisu uvod u ukidanje županijaMinistar uprave Arsen Bauk ustvrdio je da će smanjenje broja ureda državne uprave s 20 na pet povećati efikasnost i fleksibilizaciju, te donijeti uštede kroz smanjenje broja zaposlenih i radnih mjesta, no taj potez nije uvod u ukidanje županija. Ne radi se o ukidanju nego reorganizaciji  da se 20 ureda državne uprave, koji u svakoj županiji funkcioniraju kao zasebna tijela, reorganizira u pet ureda koji će obuhvaćati više županija, izjavio je nakon sjednice Vlade.

Na taj način će svaki ured kadrovski ojačati, jer su dosad uredima u manjim županijama pomagali oni u većim. O tome smo razmišljali i prije nego što je formirana sadašnja Vlada i odlučili smo se na taj korak radi povećanja efikasnosti, rekao je Bauk.

U vezi ušteda ustvrdio je da će se konkretno uštedjeti isključivo na voditeljskim mjestima - umjesto 20 predstojnika bit će ih pet, a umjesto 84 službe bit će ih 30 do 35. U državnoj upravi se kontinuirano štedi, ustvrdio je, jer se već nekoliko godina smanjuje broj zaposlenih u uredima. Primjerice, u 2008. bilo je 4100 zaposlenih, a sada ih je oko 2800. S obzirom da se radi o strukturi službenika koja je u prosjeku nešto starija, u slijedećih nekoliko godina će se kroz umirovljenja taj broj nastaviti smanjivati.

Bauk je ustvrdio i kako predložene zakonske izmjene nisu uvod u ukidanje županija. Shvaćam da je to medijski atraktivno i može pobuditi strasti koje inače potiču takve teme, posebno u županijskim središtima, ali to nije uvod u ukidanje županija, poručio je ministar uprave.

Argument za monetizaciju autocesta

Vlada je dala suglasnosti i jamstva za tri kredita ukupno vrijedna 600 milijuna eura za podmirenje ovogodišnjih kreditnih obveza - za dva kredita u iznosu od 400 i 150 milijuna eura Hrvatskim autocestama (HAC) te jedan u iznosu od 50 milijuna eura Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP).

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić izvijestio je da je HAC u ovoj godini dužan isplatiti 800 milijuna eura dospjelog duga te je pokrenut proces javne nabave za tri kredita, od 400, 150 i 250 milijuna eura. Realizirana su prva dva, kao kreditor je odbrana Deutsche Bank, i na taj će se način osigurati dio novca za uredno servisiranje dospjelih kreditnih obveza HAC-a u ovoj godini, kazao je Antešić.

Stanje duga HAC-a na dan 31. srpnja ove godine iznosilo je 4,7 milijardi eura, a od toga je tri milijarde eura glavnica. Ova činjenica, kazao je Antešić, jedan je od značajnijih argumenta za monetizaciju hrvatskih autocesta.

Realizirano 80 posto planiranih investicija u energetiku

U 2013. godini realizirano je 80 posto planiranih investicija u energetskom sektoru, a rezultat je sličan i u prvom kvartalu ove godine, rekao je na sjednici Vlade ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Vlada je prihvatila izvješće o stanju i provedbi investicija u energetskom sektoru od rujna 2013. do ožujka 2014. Treba bitno pojačati intenzitet tih investicija, jer se, u trenutku kad je privatni sektor u poteškoćama, nije dobro zadovoljiti s 80 posto plana, poručio je Vrdoljak.

Prema izvješću Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija, ukupno je u 2013. godini bilo planirano investicija u energetiku u vrijednosti od 13,241 milijardu kuna, dok je realizirano 10,55 milijardi ili 80 posto. U prvom ovogodišnjem kvartalu, pak, realizirano je 1,706 milijardi kuna investicija, od planiranih 2,095 milijardi, što čini 81 posto od plana, pokazuju preliminarni podaci navedeni u izvješću. U cijeloj 2014. godini planirane su investicije u energetiku vrijedne 13,881 milijardu kuna, što je 32 posto više od ukupne realizacije u 2013. godini.

Vlada je prihvatila i izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe. U ovogodišnjem državnom proračunu krajem srpnja je ostalo oko 29 milijuna kuna pričuve, a obveze iznose 90 milijuna, zbog čega će se pričuva morati povećati rebalansom, izvijestio je ministar financija Boris Lalovac.

Prihvaćen je i nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o Gradu Zagrebu, s nacrtom konačnog prijedloga zakona te prijedlog provedbenog programa strategije razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj za razdoblje od 2014. do 2015. Kako je naveo Zdenko Antešić, zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture, vidljiv je zaostatak u širokopojasnom internetu za prosjekom država članica EU-a.