Izmjene poreza na dohodak vjerojatno još ove godine

Premijer Zoran Milanović i ministar financija Boris Lalovac najavili su na konferenciji za novinare u Vladi izmjene poreza na dohodak, kojima će se s 2.200 na 2.600 povećati iznos osobnog odbitka, a prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto, sa sadašnjih 8.800, podići na 13.200 kuna. Premijer je kazao kako će se s planiranim poreznim promjenama ići u najkraćem mogućem roku, vjerojatno još ove godine, zajedno s rebalansom proračuna.

Milanović je naglasio da će se povećanjem neoporezivog dijela dohotka otvoriti mogućnost za povećanje plaća gotovo milijun zaposlenih, a hoće li im se plaće doista i povećati, ovisit će o ugovorima o radu koje imaju, odnosno o tome jesu li im plaće ugovorene u bruto ili neto iznosu. Povišicu po osnovi većeg osobnog odbitka ne mogu očekivati državni dužnosnici, jer je premijer najavio da će se na njihove plaće primijeniti sustav uskrate, 'do promjene okolnosti u društvu'.

Kako lokalnoj samoupravi nadoknaditi 1,7 do 1,8 milijardi?

Milanović je izvijestio i da Vlada razmatra i dogovara mjere kojima će kompenzirati gubitke jedinica lokalne i područne samouprave, kojima je porez na dohodak najznačajniji prihod. 'Da bi Vlada mogla voditi gospodarsku i politiku konkurentnosti, da bi imala taj instrument u ruci, mora imati mogućnost utjecaja na cijenu rada. Lokalna samouprava bi se više trebala financirati iz poreza kao što je porez na imovinu, porez na promet nekretninama', kazao je.

Naplata PDV-a prema naplaćenoj realizaciji obrtnicima i malim poduzetnicima - prag 3 mil. kn

Najavio je i uvođenje praga za obračun PDV-a prema naplaćenoj realizaciji u visini od 3 milijuna kuna ili 400 tisuća eura za sve obrtnike i male poduzetnike. Trenutačno su u sustavu koji se vodi prema naplaćenoj realizaciji samo obrtnici, njih 50 tisuća, a s novim izmjenama u sustav bi ušli i mali poduzetnici, njih oko 70 tisuća. Znači, prema naplaćenoj realizaciji za obračun PDV-a u tom sustavu bi bilo 120 tisuća ljudi. Premijer je potvrdio da je ta mjera 'izlobirana u EU'.

Poslodavci zadovoljni -  ljudima će ostati više novca

Najavljene porezne promjene pozdravila je Hrvatska udruga poslodavaca (HUP). Ovo je početak porezne reforme koja ide u pravom smjeru da se smanji opterećenje rada i da se osigura da rad bude manje oporezovan i da ljudima ostane više novca na kraju mjeseca', izjavio je Hini glavni direktor HUP-a Davor Majetić. 'Smatramo da će ova povećanja, odnosno promjena poreznih razreda značiti mali doprinos povećanju potrošnje, a to će značiti novu ekonomsku aktivnost i veće poreze za državu. Tako da vjerujemo da će u tom krugu svi imati koristi i da ćemo malo pokrenuti gospodarstvo', dodao je.