Narodna stranka reformisti osniva se 28. rujna

Osnivački sabor Narodne stranke reformisti održat će se 28. rujna po načelu 'jedan član - jedan glas', najavljeno je na konferenciji udruge 'Inicijativa za osnivanje Narodne stranke reformisti' održanoj danas u Zagrebu, izvijestila je predsjednica udruge, saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Radimir Čačić osvrnuo se na Vladinu najavu izmjena poreza na dohodak kazavši kako su važne u smislu efekata koje nose, ali nije riječ o strukturnoj poreznoj reformi. Ta će mjera, ocijenio je, donijeti smanjenje ukupnog poreznog opterećenja na rad od 2,5 milijardi kuna, od čega se 1,8 milijardi kuna odnosi na proračune lokalne samouprave, a proračun centralne države tim će mjerama biti smanjen oko 700 milijuna kuna. Problem je, smatra Čačić, u tome što rasterećenje neće donijeti rezultat jer će se državi potrošnjom, tj. kroz PDV i porezna davanja, u drugom poreznom krugu vratiti milijarda kuna.

'U biti država ne daje ništa, nego u proračun dodatno prihoduje 300 milijuna kuna, a to na kraju plaćaju građani', kazao je. Smatra da će reakcija lokalne samouprave na smanjenje proračuna biti povećanje prireza ili smanjenje usluga građanima, čime će se uvelike poništiti pozitivni efekti izmjena poreza na dohodak. 'Ono što su dobili građani će morati ponovno dati', kazao je Čačić. Stvarni dugoročni pozitivni efekti za građane i gospodarstvo mogući su samo ako se paralelno s tom poreznom mjerom smanje bruto opterećenja iz plaća na razini državne i lokalne javne uprave i javnih tvrtki.

Saborski zastupnik Petar Baranović, uz postojeće zakonske inicijative koje je unutar saborske procedure pokrenula zastupnica Martinčević - preferencijalno glasovanje kroz poluotvorene liste i potpuno državno sufinanciranje projekata dobivenih u sklopu europskih fondova - najavio je da će Reformisti na kvartalnoj razini predlagati minimalno dvije reforme do parlamentarnih izbora kojima žele potaknuti izlazak Hrvatske iz gospodarske krize. Glavni koordinator za organizacijski ustroj stranke Zlatko Koračević izvijestio je da udruga ima više od tri tisuće članova te da su imenovana 162 povjerenika koji pokrivaju cijelu Hrvatsku.