Napetosti potisnute, izbori su važniji, ni riječi o padu rejtinga

Glavni odbor SDP-a jednoglasno je odlučio poduprijeti predsjednika Ivu Josipovića za novi mandat. Stranka će se angažirati u materijalnom i organizacijskom smislu, potvrdio je predsjednik Glavnog odbora Josip Leko, dodajući da je jednoglasno prihvaćena i odluka o koordinatorima u izbornim jedinicama. Na upit - zašto na sjednici nije bio glavni Milanovićev oponent u stranci Zlatko Komadina, Leko je odgovorio kako mu se ispričao SMS-porukom da je spriječen.

U raspravi nije bilo prijepora ni o jednoj točki dnevnog reda, rekao je Leko novinarima. Na sjednici Glavnog odbora SDP-a nije se postavilo ni pitanje sve nižeg rejtinga stranke u javnosti
.

Prema prijedlogu predsjednika stranke Zorana Milanovića SDP-ovu kampanju u 1. bi izbornoj jedinici trebao koordinirati predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić, u 2. predsjednik SDP-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji Vedran Babić, u 3. predsjednik varaždinske županijske organizacije stranke Mario Habek, u 4. predsjednik SDP-a Osječko-baranjske županije Domagoj Hajduković, a u 5. predsjednik požeško-slavonske županijske organizacije Zdravko Ronko.

U 6. izbornoj jedinici kampanju će koordinirati bivši ministar zdravlja Rajko Ostojić, u 7. Damir Mateljan iz karlovačkog SDP-a, u 8., riječkoj izbornoj jedinici, koordinator bi trebao biti bivši ministar prosvjete, znanosti i sporta Željko Jovanović, u 9. načelnik općine Tisno Ivan Klarin, a u 10. Darko Parić iz Splita. Obrazlažući takav prijedlog na nedavnoj sjednici Predsjedništva SDP-a, Milanović je kazao kako se vodio kriterijem da nitko od koordinatora ne sudjeluje u izvršnoj vlasti, ni na državnoj niti na razini županija, gradova i općina.

'Dnevni red sjednice je poznat, ne očekujem da bi trebalo biti nekih problematičnih rasprava', rekao je uoči početka sjednice riječki gradonačelnik Vojko Obersnel. Problem ne vidi ni u činjenici da je za koordinatora 8., riječke izborne jedinice predložen bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović. 'Siguran sam da će on, kao i svi ostali koji će biti predloženi i sigurno potvrđeni za koordinatore, svoj posao odraditi korektno', rekao je Obersnel. Dodao je, međutim, da ne bi imao ništa protiv da su koordinatori birani kao na ranijim izborima, kada su taj posao radili i nositelji izvršne vlasti u državi, županijama i gradovima. 'Ne vidim nikakvu vezu između obnašanja izvršne funkcije i koordinatora', kazao je Obersnel.

Sam Željko Jovanović uvjeren je da neće imati poteškoća u koordiniranju riječkih SDP-ovaca. 'Nikad nisam izgubio zajednički jezik s kolegama iz Rijeke', poručio je Jovanović. Od današnje sjednice očekuje da će SDP poslati poruku kako će njegov predsjednički kandidat dobiti još jedan mandat te da će stranka s koalicijskim partnerima pobijediti i na idućim izborima. Čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić izjavio je kako očekuje da će stranka danas iskazati podršku Ivi Josipoviću. Dodao je kako u pripremi stranke za parlamentarne izbore treba, 'ne samo dodatno uvesti red i nešto napraviti u Hrvatskoj, nego to i jasno predočiti građanima'.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar izjavio je uoči sjednic kako ne očekuje prijepore oko prijedloga koordinatora za parlamentarne izbore, a kaže da je predsjednik stranke Zoran Milanović oko tog prijedloga konzultirao županijske organizacije. 'Svaka regija imala je neka svoja razmišljanja, odrađen je niz konzultacija i radi se o dokazanim članovima stranke', rekao je Baldasar. Na pitanje hoće li se pod točkom 'razno' otvoriti pitanje sve nižeg rejtinga stranke, članovi GO SDP-a odgovaraju da to treba rješavati na tijelima stranke, a Vojko Obersnel očekuje da će se o tome razgovarati na posebnoj sjednici. 'Očekujem da će se u dogledno vrijeme Glavni odbor sastati na tragu onoga što je najavljivao predsjednik GO SDP-a Josip leko, analizi stanja i političkoj platformi za budućnost', rekao je Obersnel.

SDP-ovi dužnosnici izbjegli su konkretno odgovoriti o mogućem isključenju iz stranke vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, koji je nepravomoćno osuđen za pokušaj podmićivanja gradskih vijećnika.

Potporu SDP-a komentirao je i Ivo Josipović. Na upit mogu li loši gospodarski rezultati Vlade utjecati na predsjedničke izbore, rekao je kako su predsjednički izbori individualni, ocijenivši da to neće utjecati na izbore. Predsjednik bi po svom ustavnom položaju trebao biti taj koji posebice inzistira na nekim svjetonazorskim pitanjima, rekao je Josipović, dodavši kako dijeli svjetonazor sa socijaldemokratima i da je došao iz tih redova. Uspjeh ili neuspjeh svake Vlade je nešto što će Vlada pozitivno ili negativno osjetiti na parlamentarnim izborima, ocijenio je, dodavši da zahvaljuje strankama koje su ga podržale ili će ga podržati.