Gdje je zapelo sa studijem plesa?

Ove se godine neće upisati drugi naraštaj plesača, plesnih pedagoga i koreografa na studij plesa pri Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Oni su na "počeku". Nije osiguran prostor, nisu osigurana sredstva za nastavnike i nastavu pa će plesna umjetnost malo pričekati nove naraštaje akademski obrazovanih plesača, pedagoga i koreografa..

A zapelo je još na početku…

Prison of decision, biti zatvorenikom neke odluke, metaforički je naslov predstave dviju mladih umjetnica Eme Janković i Andreje Solomun. Jedna suvremena plesačica sa završenom Labanovom akademijom u Londonu, a druga klasična balerina sa studijem plesa kod legendarnog Alvin Aileyja. Njihove su karijere neupitne.

Manje sreće imaju novi naraštaji plesača. Jer baš kad se prošle godine otvorio odsjek studija plesa pri dramskoj akademiji cijeli je projekt ove godine stao.

No tada kolegijalno uskače Plesni centar Tala s prostorom koji posuđuje i prvi naraštaj počinje studirati. Godinu dana poslije prostor nije izgrađen. Sanacijski upravitelj Studentskoga centra nije stao pred kamere nakon čudne izjave, za jedne dnevne novine, da je projekt loš, a profesionalni plesači nepotrebni ali nam je poslao objašnjenje u kojem stoji da gradnja nije započeta jer nisu ostvareni uvjeti za to.

Naime za prenamjenu postojećeg objekta bilo je potrebno osigurati prostor na Borongaju u koji bi SC preselio neke od svojih službi. Tek je ove godine 17.6 potpisan ugovor o darivanju zemljišta u vlasništvu Hrvatskoga Sveučilišta u svrhu izgradnje Znanstveno učilišnog kampusa Borongaj,između Vlade RH i Sveučilišta u Zagrebu čime su stvoreni preduvjeti za rješavanje daljnjeg prostornog razvoja Sveučilišta u Zagrebu u čijem je vlasništvu Studentski centar.

Nude  prostore SKUCa za ovu sezonu no traži se stalno rješenja. Za Sveučilište je trajno rješenje Savska 25.

Potreba za plesnim studijem za Sveučilište nije upitna. Samim pokretanjem studija ono je reklo koliko je zanimanje važno i tako se krug zatvorio.
Plesači bi od savršene forme kruga sigurno znali napraviti izvrsnu predstavu.

Zatvorenici odluke o pokretanju studija plesa pa njegovim zaustavljanjem pa opet mogućim pokretanjem, izmoreni podstanarstvom, siromaštvom, podcjenjivanjem, zaboravljanjem - plešu! Izdržljiva su to bića, izdržat će i ovo.