Sklopljeno prvo životno partnerstvo, još 17 zahtjeva

Jučer je u Zagrebu sklopljeno prvo životno partnerstvo u Hrvatskoj, objavio je Zagreb Pride. Riječ je o partnerstvu dvojice visokoobrazovanih muškaraca. Svečanosti nisu prisustvovali njihovi roditelji. Sretno i sve najbolje dvojici mladoženja od Zagreb Pridea, objavili su iz Zagreb Pridea na Facebooku.

Ministar uprave Arsen Bauk potvrdio je da je sklopljeno prvo životno partnerstvo u Hrvatskoj te da je zahtjeve podnijelo još 17 istospolnih parova - 10 u Zagrebu, po tri u Dalmaciji i na području Istre i Rijeke te jedan par u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Bauk je potvrdio i da je prvi gay par koji je sklopio životno partnerstvo od Vlade na dar dobio kravate.

'Obzirom da se radi o prvom sklopljenom životnom partnerstvu u Hrvatskoj, poklon ima simbolično značenje. Drugi parovi poklon neće dobiti', rekao je Bauk novinarima uoči sjednice Glavnog odbora SDP-a. Priznao je da nije upućen u običaje vezane uz gay-vjenčanja pa je oko izbora poklona konzultirao aktiviste udruga koje se bave pravima istospolnih zajednica.
 
Bauk: Zakon o životnom partnerstvu - rezultat kompromisa

Podsjetimo, Zakon je donesen još u lipnju na redovitoj sjednici Vlade, a na snagu je stupio 1. rujna. Hrvatski sabor donio je Zakon o životnom partnerstvu koji je definiran kao zajednica obiteljskog života dvije osobe istog spola. Tako su brak, izvanbračna zajednica, životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo zakonski priznati kao zajednice koje predstavljaju obiteljski život.

Veliki dio prava i obveza koje regulira Zakon o životnom partnerstvu tiče se socijalnih prava - prava na obiteljsku mirovinu, zdravstveno osiguranje preko životnog partnera/ice, prava i obveze uzdržavanja partnera/ice, jamči slobodu kretanja i pripadajućih prava na cijelom području EU-a, nediskriminaciju i jednakost na tržištu javnih i privatnih usluga, osigurava ravnopravnost u području stanovanja i poreznih olakšica, daje zaposlenim životnim partnerima ili partnericama pravo na plaćeni dopust i njegu drugog partnera/ice, regulira nasljeđivanje kao i područje obiteljskog života istospolnih parova s djecom.