U Osijeku održana prva Povorka ponosa

Prva osječka Pride parada - Povorka ponosa održana danas prošla je dostojanstveno i bez incidenata, a okupilo se, prema ocjeni organizatora, između 300 i 400 sudionika. Povorka ponosa koju je organizirala udruga LiberOs oko podneva krenula je sa središnjeg osječkog Trga Ante Starčevića a nakon šetnje središnjim osječkim ulicama ponovno se vratila na Trg.

U Povorci ponosa bili su i gosti iz Zagreba, Splita, Beograda, Makedonije i Crne Gore. Na trasparentima koje su nosili gradom uz ostale poruke pisalo je i 'Nepokoreni grad', 'Zbog koga se odričete vlastite djece' i brojne druge. Članovi Udruge LiberOs prodavali su na štandovima na Trgu Ante Starčevića majice sa svojim znakom, a sav prihod namijenjen je beskućnicima.

Članica organizacijskog odbora Tajana Lučić izrazila je zadovoljstvo brojem sudionika i zahvalila gradu Osijeku na podršci u organizaciji. Mirna Zlatić iz organizacjskog odbora rekla je - 'Mi smo vaše kćeri i vaši sinovi, susjedi i prijatelji, uz vas smo odrasli i uz vas želimo živjeti bez straha i srama zbog svojih različitosti'. Pročitala je proglas organizatora Pride parade u kojem među ostalim stoji kako su sudionici parade izašli na ulicu da pokažu da ne traže dodatna prava, već jednaka prava, i da ne traže neka, već sva prava.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak pozdravio je sve koji su se danas našli u Povorci ponosa naglasivši kako je ponosan na svoj 'Nepokoreni Osijek'. Čestitao je prvom muškom paru koji je jučer sklopio životno partnerstvo u Zagrebu, dodavši kako se i osječka Povorka ponosa pridružila tom slavlju. 'Tolerancija je bitna za svako društvo i bez nje i slobode mišljenja i prava na dostojanstvo nema ni gospodarskog ni ostalog nepretka', rekao je ministar gospodarstva.

Policija je objavila kako je u povorci sudjelovalo oko 200 sudionika, a da je na osiguranju skupa bilo 100 policajaca i određeni broj privatnih zaštitara. Nije bilo incidenata.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić jučer je, primivši organizatore, pozvao na - zrelost demokratskog društva. Zato bez obzira na moj stav koji je različit od orijentacije o kojoj govorim, nimalo ne utječe na činjenicu da sam odgovoran za ono što će se dogoditi sutra u gradu Osijeku. I zato molim da svi zajedno napravimo dobrodošlicu, da odradimo to ozbiljno i odgovorno. Time pkazujemo koliko smo zrelo demokratsko društvo u gradu Osijeku.