Lovrenović dobitnik nagrade "Meša Selimović"

Hrvatskobosanski pisac Ivan Lovrenović dobitnik je nagrade Meša Selimović za roman Nestali u stoljeću objavljenom u izdanju Frakture prošle godine. Nagrada Meša Selimović jedna je od najvažnijih književnih nagrada za područje zemalja regije.

Pišući studije-eseje o osobnoj povijesti, svojoj obitelji i užem familijarnom zavičaju, o bosanskim franjevcima, Bosni Srebrenoj, Drugom svjetskom ratu i nedavnom ratu u Bosni, dakle o velikim povijesnim događanjima i o malim ljudskim sudbinama, autor u romanu Nestali u stoljeću plete lucidnu mrežu povijesnih i ljudskih veza te stvara sveobuhvatnu sliku prostora i vremena.

Iz autorova sarajevskog stana na Grbavici, iz kojeg je u ratu protjeran, nestali su dragocjeni rukopisi za više novih knjiga, od kojih mu je tek nekoliko vraćeno u poraću, a na temelju kojih je nastao nagrađeni roman.

Nestali u stoljeću je prvenstveno književno djelo unutarnjeg inventara, a kad si rođen i upisan u knjigu rođenih na ovim prostorima, onda to intimno mora biti, i je, jako komplicirano. U Ivanovoj knjizi smjenjuju se opisivanja sa sjećanjima, sjećanja sa dokumentima, dokumentiranje prelazi u ispovijest, i sve je povezano jednom čvrstom linijom koja kao konac veže te različite diskurse u jednu narativnu cjelinu, izjavila je predsjednica ocjenjivačkog suda nagrade Julijana Matanović.

Roman jednoga od najvećih andrićologa na ovom području, Ivana Lovrenovića Nestali u stoljeću nominirao je izbornik Bosne i Hercegovine Marko Vešović, a nagrada je autoru dodijeljena sinoć u Tuzli u sklopu 14. Međunarodnih književnih susreta Cum Grano Salis.