Reakcije na ćirilične udžbenike Bunjevcima

U vezi slučaja donacije ćiriličnih čitanki i gramatike bunjevačkog govora učenicima u Subotici, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH pozvalo je na razgovor otpravnicu poslova veleposlanstva Republike Srbije u Hrvatskoj kako bi podsjetilo kako je Hrvatska na svim sastancima sa srbijanskim dužnosnicima dobila čvrsta obećanja o tiskanju udžbenika na hrvatskom jeziku, ali to do danas nije ispunjeno, priopćio je u ponedjeljak MVEP.

Ministarstvo podsjeća da je Hrvatska na svim sastancima sa srbijanskim dužnosnicima u zadnje dvije godine tražila da se ispuni obveza tiskanja i osiguranja udžbenika na jeziku i pismu hrvatske nacionalne manjine, kao i upotreba hrvatskog jezika u topografskim nazivima.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH ne može utjecati na to kako će se netko deklarirati, ali će nastaviti inzistirati na pravu da se Hrvati u Srbiji školuju te da mogu upotrebljavati materinski jezik. Na ovoj temi ćemo nastaviti raditi diplomatskim putem, budući da smatramo da je ne treba iskorištavati za pokušaj dizanja rejtinga pojedinih političara i političkih stranaka, kaže se u priopćenju.

Nakon što je predsjednica HSP AS i zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić optužila je na Facebook profilu srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića da donacijom ćiriličnih čitanki i gramatike za učenje bunjevačkog govora učenicima u Subotici nastoji uništiti hrvatski jezik i kulturni identitet u Vojvodini te optužila i predsjednika Republike Ivu Josipovića i premijera Zorana Milanovića jer nisu reagirali na Nikolićev 'akt tihog kulturocida', oko tog pitanja oglasio se i predsjednik Josipović.

Rekao je kako činjenica da su bunjevački Hrvati dobili udžbenike na ćirilici od srbijanskog predsjednika govori zasigurno o kontinuitetu politike koja želi asimilirati Hrvate u Srbiji ocijenivši to nekorektnim potezom koji treba ispraviti. 

Mislim da se ne smijemo zaustaviti samo na tome da kritiziramo što je u drugoj državi napravljeno, nego što smo mi propustili i gdje je naš problem, rekao je Josipović komentirajući informaciju o doniranju udžbenika. Podsjetio je kako je on osobno dva-tri puta vrlo specifično govorio o Bunjevcima pa je zbog toga, kako je rekao, kritiziran jer je rekao da mi ne možemo silom nikoga natjerati da se osjeća ovako ili onako.

Mi smo, nažalost, kroz dugi niz godina imali jednu politiku koja je njih na neki način isključivala iz hrvatskog korpusa. Prema tome ne smijemo samo kritizirati vladu i vlast u Srbiji. To treba učiniti, ali treba sagledati gdje smo mi pogriješili, poručio je hrvatski predsjednik pozvavši da se ovaj, kako je rekao, očiti problem ne pretvori u međustranačko prepucavanje.

Riječ je o dugogodišnjoj politici koja nije bila dobra. Gledajmo kako ljude koji se osjećaju Bunjevcima dobiti da se osjećaju i Hrvatima, zaključio je Josipović.


Oštra reakcija HDZ-a

HDZ je oštro reagirao na donaciju udžbenika predsjednika Nikolića učenicima u Subotici. Stranka znakovitom smatra šutnju najviših hrvatskih dužnosnika. Nikolićevu donaciju doživljavaju kao nastavak asimilacije vojvođanskih Hrvata.

Ne samo zbog stanja hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, već i zbog drugih situacija, poglavito sljedećih općih izbora u BiH koji će biti 12. listopada, tražimo očitovanje od predsjednika, premijera i Vesne Pusić o ovim stvarima i da zapravo zaštite interese hrvatskih nacionalnih manjina, izjavio je predsjednik saborskog Odbora za iseljeništvo i nacionalne manjine Ante Babić.