Helsinki: Izložba Nataše Jovičić za slijepe i slabovidne osobe

Hrvatska povjesničarka umjetnosti Nataša Jovičić predstavila je u nacionalnom muzeju Ateneum u Helsinkiju svoju metodu koja slijepima i slabovidnima uz pomoć taktilnih dijagrama i audio vodstva omogućuje cjelovitiji doživljaj likovnih umjetničkih djela.

Projekt je finskoj javnosti predstavljen na slici "Ranjeni anđeo" simbolista i grafičkog umjetnika Huge Simberga, jednom od najvažnijih umjetničkih djela u Finskoj.

Ta je slika 2006. proglašena nacionalnom slikom godine u Finskoj, to je slika njihova kulturnog identiteta i sama činjenica da su nekome iz Hrvatske dali takvu priliku za mene znači veliko otvaranje vrata, kazala je Jovičić Hini uoči otvorenja.

Naglasila je kako je riječ o našem hrvatskom proizvodu koji osim interdisciplinarnog i edukativnog ima i humanitarni karakter jer približava umjetničko djelo slijepima te im time omogućuje bolji i kvalitetniji život.

Izložba je ostvarena u suradnji Ateneuma i hrvatskog ministarstva kulture, a predstavljanje je privuklo velik broj zainteresiranih, mahom slijepih osoba.

Metoda za cjelovitiji doživljaj likovnih umjetničkih djela, jedindtvena u svijetu, temelji na pet staklenih dijagrama postavljenih na postament koji se nalazi ispred same slike. Primjenom određenih tekstura, a uz pomoć zvučnog vodstva, dijagrami slijepim osobama tumače njima inače nedostižne pojmove motiv, kompoziciju, perspektivu, svjetost i boju. Primjerice, svakoj boji iz palete pridružena je drugačija, uvijek ista tekstura, pa je tako smeđa uvijek izražena kvadratićima, dok je crvena prikazana kao valovite paralelne linije. Cijeli postupak tumačenja traje do dvadesetak minuta.

Izložba je dio suradnje s neuroznanstvenikom Ristom Ilmoniemijem s Odjela za neuroznanost Sveučilišta Aalto u Helsinkiju, a za vrijeme njezina trajanja pratit će se i dokumentirati reakcije posjetitelja, o čemu će umjetnik Otto Olavinen napraviti film.

Metodu će se potom putem MRI i drugih znanstvenih metoda na Sveučilištu Aalto ispitati na slijepim i videćim volonterima kako bi se pokušalo otkriti postoji li korelacija između recepcije i percepcije slijepih i videćih, odnosno, koriste li iste dijelove mozga u doživljajnome procesu.

Krajnji cilj suradnje, u kojoj još sudjeluju Institut za fiziku iz Zagreba, te znanstvenici iz Danske i Tel Aviva, jest razvoj ekrana na dodir temeljenih na taktilnim dijagramima namijenjenih slijepima. Finski su znanstvenici već napravili neke korake u tom smjeru a u planu je za realizaciju tog međunarodnog projekta tijekom idućih nekoliko godina prikupiti sredstva iz fondova Europske unije.

Izložba je otvorena do 7. prosinca, nakon čega će metoda biti predstavljena u Bukureštu, Ankari i Istanbulu. Svoj projekt autorica je dosad predstavila u Parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva u Londonu, u vodećim umjetničkim institucijama Europe i SAD-a, poput Centra Georges Pompidou u Parizu, muzeja Tate Modern u Londonu, te muzeja Guggenheim u Bilbau i New Yorku.