Poruka političarima: Riješite problem jer je meni i drugoj djeci to stvarno neophodno! Ministar u Dnevniku: Činimo sve što možemo

Zamolila bih ministra i sve nadležne da što prije riješe problem jer je i meni i drugoj djeci to stvarno neophodno!

Poruka je to hrabre Maje Latinčić iz Petrinje koja boluje od cerebralne paralize ministru obrazovanja Vedranu Mornaru, ali i drugim političarima da se tako ne odnose prema djeci s poteškoćama. Jer i ona imaju pravo na obrazovanje - pohađanje nastave. No to im je teško, gotovo neizvedivo bez asistenta. 

Pogledajte videoprilog o Maji, koja je nakon neprospavane noći u kojoj se zapitkivala kako će u školi biti bez asistenta, bila na nastavi, ali potom i na prosvjedu u Zagrebu na Markovu trgu. Također, u drugom videoprilogu, doznajte što o tome kažu pomoćnik ministra obrazovanja Staša Skenžić te predsjednik Udruge "Bubamara" Tomislav Velić, u čijoj je organizaciji danas održan prosvjed na Markovom trgu zbog nedobivanja asistenata u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju.

Ministar Mornar gostujući u središnjem Dnevnika HTV-a rekao je da je želio započeti razgovor drugačije. U mom resoru danas se dogodilo puno lijepih stvari: u pogon je pušteno desetak škola i dvorana, dva studentska restorana, dobili smo dio Eurobasketa u Hrvatskoj, Ćilić igra finale, rekao je.

Rado gledamo loše stvari. Ali nisu one tako loše. Ako ćemo o brojkama, dosad se financiralo sa oko 7 milijuna kuna 800 asistenata u nastavi. Sredstava smo povećali na 50-ak milijuna. Ove ćemo godine osigurati asistente za oko 1200 djece. Procjene idu da je potrebno i do 8000 asistenata. Vjerujem da će biti novaca za sve kojima doista treba. Druge godine ćemo napraviti malo drugačije. To što nema novaca za sve asistenete koji su potrebni ne bi nazvao diskriminacijom, mi radimo koliko možemo, pravdao se ministar Mornar.

Što se tiče samog školstva, Mornar je obećao da će napraviti "novu školu" u koje će rado ići i djeca i učitelji.

Prošli tjedan u emisiji HTV-a Hrvatska uživo objavljena je priča o Maji. Nakon ljetne stanke željno je očekivala povratak u školsku klupu, no onda je saznala da bi je u tome mogao spriječiti nedostatak novca. Njezina je priča u medijima pokrenula lavinu i ponovno otvorila pitanje koje već godinama nije sustavno riješeno - tko bi trebao plaćati asistente za djecu. Danima traje prebacivanje odgovornosti između ministarstva obrazovanja i jedinica lokalne samouprave. Ekipa emisije Hrvatska uživo obećala je Maju posjetiti prvog dana školske godine. I učinili su to te snimili poruku.