Plenković izabran za predsjednika Parlamentarnog odbora EU - Ukrajina

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Izaslanstva Europskog parlamenta za Ukrajinu, hrvatski zastupnik Andrej Plenković je izabran za predsjednika Izaslanstva.

Prošlog tjedna na inicijativu zastupnika Plenkovića, upućen je zahtjev prema Konferenciji predsjednika Europskog parlamenta da se s obzirom na eskalaciju krize u Ukrajini datum konstituiranja Izaslanstva, koji je bio predviđen za 2. listopada o.g., premjesti na raniji termin. Prijedlog je prihvaćen od svih političkih skupina, te je konstituirajuća sjednica održana danas.

Uz zastupnika Plenkovića, kao predsjednika Izaslanstva izabrana su i dva potpredsjednika Tibor Szany (Mađarska) i Kaja Kallas, (Estonija).

Plenković je zahvalio kolegama na iskazanom povjerenju. Istaknuo je kako se danas želi poslati jasna politička poruka kolegama u Kijevu da, kao novoizabrano Izaslanstvo, želimo iskazati solidarnost i da smo spremni poduprijeti "europski izbor" ukrajinskog naroda.

Podsjetivši na neprihvatljivost nelegalne i nelegitimne aneksije Krima, Plenković je osudio aktivnosti koje poduzimaju ruske postrojbe na području istoka Ukrajine, a koje prijete teritorijalnom integritetu, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine. Izrazio je žaljenje zbog gubitka više od 3000 života u dosadašnjem sukobu, te glede teške humanitarne situacije.

Plenković je podupro odluke Vijeća radi prihvaćanja daljnjih restriktivnih mjera u vezi s tržištima kapitala, obranom, robom s dvojnom namjenom i osjetljivim tehnologijama.

Plenković je podržao političku odluku da se ubrza ratifikacija Sporazuma o pridruživanju od Europskog parlamenta već sljedećeg tjedna u Strasbourgu čime će se stvoriti sveobuhvatni pravni, politički i gospodarski okvir za odnose s Ukrajinom.

Zauzeo se za političko rješenje krize i pridržavanje dogovora o prekidu vatre koji može pridonijeti provedbi mirovnog plana predsjednika Porošenka. Najavio je spremnost članova Izaslanstva da sudjeluju u promatranju parlamentarnih izbora u Ukrajini koji su predviđeni za 26. listopada 2014.