Iskapanje najveće grobnice ikad otkrivene u Grčkoj; naišli na dvije karijatide

Arheolozi su u grobnici u Amfipolu, koja već mjesecima zbog svoje veličine i važnosti golica maštu Grka, iskopali dvije karijatide, objavilo je grčko ministarstvo kulture.

Grobnicu u Amfipolu, sto kilometara od Soluna, koja se smatra najvećim otkrićem iz vremena Aleksandra Makedonskog, arheolozi pomno i polako iskapaju. Dvije mramorne karijatide, kipovi žena koje zamijenjuju stupove, novo su važno otkriće iz grobnice.

Karijatide podupiru unutarnji ulaz u grobnicu i načinjene su istom skulptorskom tehnikom kao i sfinge otkrivene na glavnom ulazu. Obje imaju ispruženu ruku u simboličnoj gesti da odgurnu one koje bi pokušali oskvrnuti grobnicu. To je važno otkriće koje podržava mišljenje da se radi o važnom spomeniku, objavilo je ministarstvo kulture.

Arheološka iskapanja velike grobnice u sjevernom grčkom gradu Amfipolu izazvala su golemu znatiželju medija i javnosti te potaknula brojna nagađanja o tome kome pripada. Iako čak i arheolozi nisu sigurni čija je, mnogi uzbuđeno čekaju da iskapanja potpuno završe i napokon saznaju krije li grobnica tijelo najistaknutije figure drevne Grčke - Aleksandra Makedonskog.

I dok grčko ministarstvo kulture navodi da 590 metara duga grobnica najvjerojatnije ne pripada kralju ratniku, nitko ne može osporiti da se radi o najvećem grobu ikad otkrivenom u Grčkoj.

Točna lokacija Aleksandrova groba, koji je umro 323. prije Krista u Babilonu, jedna je od najvećih zagonetki svjetske arheologije. Neki stručnjaci smatraju kako je vjerojatno pokopan u Aleksandriji. Njegova žena Roksana i sin Aleksandar poslije njegove smrti protjerani su u Amfipol i ondje ubijeni zajedno s njegovom majkom i bratom, što druge pak navodi na zaključak da su u grobnici njihovi ostaci.

Otkako su počela iskapanja u Amfipolu 2012. arheolozi su otkrili dio ulaza u grobnicu iz četvrtog stoljeća prije Krista s 4,5 metara visokim bočnim zidom. Ulaz, zapečaćen s nekoliko kamenih blokova, čuvaju dvije 1,5 metara visoke bezglave sfinge.

Radovi na nalazištu izazvali su veliko zanimanje medija, pa čak i emitiranje dnevnih televizijskih izvješća o novostima s lokacije. Interes je potaknuo i policiju da postavi čuvare oko grobnice kako bi spriječila mogući interes modernih pljačkaša grobova.