U škole se vraćaju asistenti u nastavi za djecu s teškoćama

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta osiguralo je novac i dalo suglasnost školama da angažiraju asistente u nastavi za djecu s teškoćama za rujan, i to za one učenike koji su prošle školske godine asistenta imali osiguranog putem projekata udruga koje financira Ministarstvo. Dakle, sutra sva djeca s teškoćama koja su imala asistente u nastavi ponovno mogu u školske klupe.
U priopćenju iz Ministarstva stoji da će se problem pomoćnika u nastavi sustavno rješavati. Nakon što je MZOS osigurao dodatna sredstava za ovu školsku godinu za pomoćnike u nastavi u iznosu od 44,7 milijuna kuna, do kraja godine će u sklopu izmjena Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi regulirati pomoćnike u nastavi te objaviti pravilnik koji definira kriterije osiguravanja pomoćnika (koji je već pripremljen).

Također, MZOS će raditi na sustavnoj evidenciji učenika s teškoćama, evidenciji njihovih potreba za pomoćnicima te definiranju načina edukacije pomoćnika, koja također nije do sada bila riješena na adekvatan način, kako bi pomoćnike dobila ona djeca kojoj su doista i potrebni. Konačno, kad je riječ o učenicima s blažim teškoćama u razvoju, valja napomenuti da su nastavnici i učitelji kao i stručni suradnici također uključeni u cijeli sustav podrške.