Lawrence Norfolk: engleska povijest na tanjuru

Britanski književnik Lawrence Norfolk predstavio je u Zagrebu svoju knjigu  "Gozba Johna Saturnalla", koja kroz priču o kuhinjama na zanimljiv način predstavlja povijest Engleske 17. stoljeća.

Knjiga je u nas objavljena u prijevodu Mirne Čubranić i izdanju nakladnika Frakture, čiji je Norfolk gost u sklopu Festivala svjetske književnosti.

Ideju je dobio čitajući jednu drugu knjigu o običajima britanske kuhinje. Došavši do engleskog građanskog rata, priča je praktički prekinuta jer je bio rat i naprosto se nije imalo što ni kuhati ni reći o tome. Zapitao sam se što bi se dogodilo s kuharom čiji profesionalni život prekida rat. Roman je odgovor na to pitanje, kazao je Norfolk na tribini u Kinu Europi.

U knjizi je želio proniknuti u psihologiju Engleske 17. stoljeća kroz kombinaciju politike i hrane. Važan dio knjige predstavlja njezin jezik prepuna je zastarjelih kulinarskih izraza, a svako poglavlje počinje nekim od Saturnallovih recepata. Autor je otkrio da je i sam isprobao neke od recepata iz knjige, "s lošim rezultatom". Za knjigu je dosta istraživao, a pisao ju je pet godina.

"Gozbu" je Norfolk napisao nakon 12 godina stanke od pisanja prethodnu knjigu, "U liku vepra" napisao je 2000. Roman je preveden u nas, kao i njegova prva uspješnica "Lempriereov rječnik" iz 1991. Napisao je još roman "Papin nosorog" (1996.). Djela su mu prevedena na 24 jezika svijeta, te su okrunjena nizom literarnih nagrada i nominacija za nagrade.