Nagrada Man Booker: Šestero autora u užem izboru

U uži izbor za nagradu Man Booker ušle su dvije književnice i četiri književnika iz Velike Britanije, SAD-a i Australije. Članovi ocjenjivačkog suda objavili su da oni čine ovogodišnju slojevitu i raznovrsnu listu kandidata.

Amerikanac Joshua Ferris uvršten je s romanom To Rise Again at a Decent Hour o krađi identiteta na internetu. Richard Flanagan, jedan od vodećih australskih književnika, u uži je izbor ušao s ljubavnom pričom The Narrow Road to the Deep North koja se bavi jednom od najnotornijih epizoda u japanskoj povijesti, gradnjom Burmanske pruge ili Pruge smrti na relaciji Tajland-Burma za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Američku književnost predstavlja Karen Joy Fowler sa zabavnim, intimnim i iskrenim romanom o jednoj obitelji We Are All Completely Beside Ourselves.

U uži je izbor ove godine uvršteno troje Britanaca. Howardu Jacobsonu nominaciju je donio roman J, ljubavna priča neusporedive začudnosti čija se radnja odvija u budućnosti, u svijetu u kojemu je prošlost opasna zemlja. Neel Mukherjee svoju je priču The Lives of Others smjestio u Calcuttu, gdje se lik Supratik počinje baviti ekstremnim političkim aktivizmom. Roman How to be Both Ali Smith isprepleće dvije priče o ljubavi i nepravdi u potrazi za odgovorom na pitanje - je li moguće istodobno biti i muškarac i žena, u prošlosti i budućnosti, biti i prisutan i odsutan.

Smith je već dvaput nominirana za nagradu, dok ju je Jacobson 2010. dobio za roman The Finkler Question.

Ovogodišnji je uži popis prvi koji u obzir uzima autore koji objavljuju na engleskom jeziku bez obzira na nacionalnost, nakon što je Man Booker otvoren za sva djela napisana na engleskome i objavljena u Velikoj Britaniji. Prije su se za nagradu mogla natjecati samo književna djela autora iz Velike Britanije i zemalja Commonwealtha, Irske te Zimbabvea.

Nagradu sponzorira grupacija Man Group plc. Pobjednik će dobiti 50.000 funta, a njegovo će ime biti objavljeno 14. listopada na posebnoj svečanosti u londonskom Guildhallu.