Skandal u kulturi; gubitci u zagrebačkom HNK

Nakon poništenja natječaja za ravnatelje Drame, Opere i Baleta, nova intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč ulazi u sezonu bez pomoćnika i s naslijeđenim višemilijunskim gubitkom.

Zapisnik o primopredaji poslovanja između bivše vršiteljice dužnosti intendanta HNK Sanje Ivić i Dubravke Vrgoč kao da je iz rubrike Vjerovali ili ne. Od nagomilanih stavki i novčanih iznosa novoj se intendantici zavrtjelo u glavi.

Riječ je o 8,3 milijuna kuna, što je velik gubitak jer je bilo rečeno da je on oko 2,7 milijuna kuna, ističe intendantica zagrebačkog HNK Dubravka Vrgoč.

Za pomoćnika ministrice kulture Berislava Šipuša to nije ni dug ni minus HNK, nego samo financijske obveze jednog kazališta.

Od 8,3 milijuna kuna koje jesu financijske obveze HNK, postoji nešto što se zovu prihodi, a koji nisu naplaćeni i iznose oko 3,8 milijuna kuna. Nažalost, HNK ima i niz sudskih sporova u iznosu od 2,7 milijuna kuna, istaknuo je Berislav Šipuš, pomoćnik ministrice kulture.

Ukupno oko šest i pol milijuna kuna koji se, prema Šipušu, ne mogu zvati dugom. Ali što je onda s neisplaćenim honorarima u iznosu od oko 3,9 milijuna kuna?

Mislim da bi još jedna revizija trebala proći da se ne bi našli još neki kosturi u ormaru, smatra Vrgoč.

Do novog otvaranja ormara Vrgoč od svojih suvlasnika, Ministarstva kulture i Grada Zagreba, čeka saniranje dugova. Šipuš ističe da i Grad Zagreb i Ministarstvo kulture moraju platiti troškove koji dolaze na naplatu.

Da nam nacionalne kazališne kuće posluju s gubitcima nije novost. I prije dvije godine, za vrijeme intendanture Ane Lederer, Ministarstvo financija provelo je reviziju i otkrilo niz nepravilnosti u poslovanju. Otad se troškovi samo gomilaju, iako Kazališnom vijeću, prema Zakonu, financijsko izvješće HNK svaka tri mjeseca dolazi na stol. Pa i u ruke člana tog vijeća - pomoćnika ministrice kulture Vladimira Stoisavljevića, koji je bio na čelu ovog Zapisnika.