Ozonski omotač se obnavlja

Svjetske akcije za zaštitu ozonskog omotača koji štiti život od sunčeva ultraljubičastog zračenja koje izaziva rak trebale bi omogućiti njegovu obnovu do 2050., zadovoljno ističe UN, ali i naglašava hitnost bavljenja klimatskim zatopljenjem.

Na dobrom je putu obnova ozonskog omotača koji štiti Zemlju zahvaljujući usklađenim međunarodnim akcijama protiv tvari koje osiromašuju ozon, ističe se u izvješću Svjetske meteorološke organizacije i Programa Ujedinjenih naroda za okoliš. Taj rad 300 znanstvenika iz 36 zemalja ističe temeljnu ulogu Protokola iz Montreala koji je omogućio sprečavanje dva milijuna oboljenja od raka kože svake godine do 2030.

Bez tog dogovora, jednog od najučinkovitijih svjetskih sporazuma o okolišu, atmosferska razina tvari koje slabe ozon mogla se udeseterostručiti do 2050., otkriva dokument koji potvrđuje procjene UN-a iz 2010.

Protokol iz Montreala potpisan 1987. omogućio je progresivnu zabranu freona, tvari koja slabi ozonski sloj, plinski štit smješten na visini između 20 i 50 km i štiti Zemlju od ultraljubičastog sunčevog zračenja.

U New Yorku će se 23. rujna pod okriljem Ujedinjenih naroda sastati šefovi država. Očekuje se pokretanje akcija.