Bitka za Inu nastavljena: arbitražni postupak MOL-a protiv Hrvatske

Bitka između Vlade i mađarskog MOL-a otvorena je na još jednoj fronti. U Washingtonu je pred Međunarodnim sudom za rješavanje investicijskih sporova počeo arbitražni postupak zbog MOL-ove tužbe protiv Hrvatske koji bi trebao donijeti rješenje u sporu INA-MOL.

Cijeli postupak je tajan tako da je danas bilo nemoguće doći do informacije o čermu je bilo riječi na ročištu. Novinarima nije dopušteno praćenje postupka u sudnici, a predstavnici hrvatske strane u ovoj fazi postupka ne žele davati izjave za javnost. 

Tročlanom sudskom vijeću, kojim predsjeda Britanac Franklin Berman, suprotstavljene strane iznijet će dodatna objašnjenja slučaja. Očekuje se da će rasprava trajati cijeli dan. Postupak arbitraže pred specijaliziranom agencijom UN-a, vodećom institucijom za arbitražu u investicijskim sporovima, neće biti kratak.

Hrvatsku stranu pred arbitražnim sudom u Washingtonu predstavljaju odvjetnički ured Luke Mišetića i lobistička agencija Patton Boggs, a u SAD je uoči ročišta doputovala i pomoćnica ministra gospodarstva Sabina Škrtić.

Inače, Mađarska je u postupku pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova strana koja tuži.


Podsjetimo, Vlada je 17. siječnja 2014. pokrenula arbitražni postupak protiv MOL-a pred UNCITRAL-om, nakon što je MOL 26. studenoga 2013. pokrenuo odvojeni arbitražni postupak protiv Vlade pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u sastavu Svjetske banke.

Arbitražni sud naložio je da MOL u ostvarivanju svojih raznih prava, uključujući ona koja se odnose na njegove dionice u društvu Ina, mora osigurati da u svakom trenutku postupa u najboljim poslovnim interesima društva Ina, a u slučaju prodaje svojeg dioničkog udjela u hrvatskoj kompaniji mora osigurati da kupac preuzme sve obveze MOL-a, kao i moguće posljedice presude arbitražnog suda.

Premijer Zoran Milanović, odgovarajući na novinarsko pitanje o početku arbitražnog postupka, istaknuo je da očekuje pravo i pravdu. Na tvrdnju da je MOL prijavio Hrvatsku i da se hrvatska strana brani, Milanović je rekao kako smatra da mađarska strana nije u pravu. Dodao je da to govori kao predstavnik Vlade, odnosno kao predstavnik dioničara.